Ekmeleddin İhsanoğlu - Bilgiler
08/12/2009 20:19
İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, 1943'te Kahire'de doğdu. İhsanoğlu'nun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ile Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda kitap, makale ve tebliği bulunuyor. İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi'nden mezun olduktan sonra El Ezher Üniversitesi'nde akademik hayata başladı. Türk kültürünü küçük yaşta aile çevresinde tanıyan İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi'nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı.

1974'te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. İslâm ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsanoğlu, 1984'te profesör oldu. Prof. İhsanoğlu, İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin genel direktörlüğünün yanı sıra İÜ Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu'nun başkanlığını ve İÜ Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevlerinde bulundu.

UNESCO ve Harvard Üniversitesi'ndeki görevlerinin yanı sıra millî ve uluslararası birçok bilim kurumunun üyesi olan İhsanoğlu, bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödül aldı. Prof. Dr. İhsanoğlu, Türkiye Devlet Üstün Hizmet Madalyası, Ürdün Birinci Derece İstiklal Madalyası, İKÖ Şeref ve Liyakat Sertifikası ile Mısır Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi. İhsanoğlu, evli ve 3 çocuk babası.

GÜNDEM

İKÖ'nün ilk Türk genel sekreteri işbaşında

Zaman 29.12.2004

İslam Konferansı Örgütü'nün (İKÖ) başına ilk kez bir Türk geçti. Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, dün Suudi Arabistan?da düzenlenen törenle genel sekreterlik görevini resmen teslim aldı.

Prof. İhsanoğlu, amacının İKÖ'yü uluslararası sorunların çözümü ve bölgesel reform çabalarının desteklenmesinde aktif bir konuma taşımak olduğunu söyledi. Türkiye, İhsanoğlu'nun başarısı için yanına bir büyükelçi ve müsteşar danışman ile malî yardım verecek. İhsanoğ- lu döneminde örgüt, Filistin seçimlerine gözlemci de gönderecek. İslam Konferansı Örgütü, 57 üyesiyle BM'den sonraki en büyük uluslararası yapıyı oluşturuyor.

İKÖ Genel Sekreterliği, Cidde'de dün düzenlenen törenle el değiştirdi. Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Tunuslu eski Genel Sekreter Dr. Abdulvahid Belkeziz'den görevi devraldı. Türkiye iki kez aday gösterdiği genel sekreterlik görevini haziran ayında İstanbul'da yapılan oylamanın ardından kazanmıştı. Türkiye'nin örgüt bünyesinde reform sloganıyla katıldığı seçim, 35 yıllık İKÖ tarihinde de bir ilki oluşturdu. İKÖ Genel Sekreterliği görevini devralan İhsanoğlu, 25 yıldır örgüt içerisinde görev yaptığını belirterek, bundan sonra kuruma başkanlık etmenin kendisi için şeref olduğunu söyledi. "Tarihî bir görevi devralıyorum." diyen İhsanoğlu, İKÖ teşkilat yapılanmasının gözden geçirileceğini ve daha hızlı hareket eden ve bağlayıcı nitelik taşıyan bir örgüt için kolların sıvanacağını açıkladı. Diplomatik çevreler, uzun yıllar örgüt bünyesinde bilfiil çalışmış olmasının Prof. İhsanoğlu'na büyük avantaj sağlayacağını belirtiyor.

xxx

İhsanoğlu 'bilim tarihinin nobeli'ni alacak

Zaman 2 Aralık 2008

Merkezi Paris'te bulunan Bilim tarihinin en prestijli ödülü olan Koyre Madalyası ilk kez bir Türk bilim adamının oluyor Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi iki yılda bir verdiği ödüle bu yıl İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu'nu layık gördü. Prof. İhsanoğlu Koyre Madalyası'nı 12 Aralık gecesi Paris'te düzenlenecek törenle alacak.

Teşkilat tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, bilim tarihi alanındaki sıra dışı ve çığır açan çalışmalar yaparak bu alana büyük hizmetler veren bilim adamlarına verilen Koyre Madalyası'nın sahibi Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi üyeleri arasında yapılan oylama ile belirleniyor. İhsanoğlu, akademiye 1999 yılında, Ordinaryus Prof. Aydın Sayılı'nın ardından kabul edilen ikinci Türk. Bu madalyaya uzun yıllardan beri dünya çapında yapmış olduğu araştırma ve eserleri sonucunda uygun görüldü. Prof. İhsanoğlu'nun 25 yıldan bu yana süren Osmanlı bilim tarihi üzerine geniş bir bilim kurulu ile hazırlamakta olduğu 15 ciltlik çalışması da bulunuyor. 1927'de kurulan Bilim Tarihi Akademisi, Koyre Madalyası'nı 1968 yılından bu yana veriyor. Adını bilimsel düşünce tarihçisi Alexander Koyre'den alan madalyanın ilk sahibi Isaac Newton'un bilimsel çalışmalarını derleyerek gün ışığına çıkaran Derek Thomas Whiteside, son sahibi ise Guy Beaujouan olmuştu.

ABD ile sağlık alanında işbirliği

Bu arada İKÖ ile ABD arasında üye ülkelerde anne ve çocuk sağlığının iyileştirilmesine yönelik işbirliği anlaşması imzalandı. Örgütün Cidde'deki genel merkezinde dün gerçekleşen imza törenine Genel Sekreter İhsanoğlu ile ABD'nin teşkilat nezdindeki özel temsilcisi Sada Cumber katıldı. Protokol ile teşkilata üye ülkelerindeki 1 milyon anne ve çocuğuna ulaşılması hedefleniyor. 'İKÖ'deki Her Anne ve Çocuğa Acil Bakımla Ulaşmak' başlığı taşıyan anlaşma, ABD'nin İslam ülkelerindeki imajını güçlendirecek bir hamle olarak değerlendiriliyor. Artık İKÖ ve ABD'li uzmanlar, anne-çocuk sağlığı konusunda birlikte çalışacak.

Önceki
Önceki Konu:
Susan Sontag
Sonraki
Sonraki Konu:
Azmi Aksoy

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu