Ekrem Özdamar - Bilgiler
08/12/2009 20:18
Gençlik yıllarında atletizmin yüksek atlama dalında Türkiye’ye çok sayıda altın madalya kazandırdı.1978 Helsinki Dünya Oyunları birincisi,1978 Selanik Balkan Şampiyonu ve 1980 Belgrad Avrupa İkincisi gibi başlıca derecelerinin yanında çok sayıda uluslar arası müsabakada kürsünün basamaklarına çıktı... Aynı zamanda bu dalda 28 yıldır kırılamayan bir rekorun sahibi...

1979 yılında Gazi Üniversitesi’ni bitiren Ekrem Özdamar sırasıyla ;

1979-1983 Gençlik Ve Spor Genel Müdürlüğü’nde İstanbul İl Spor Md. Yardımcısı olarak çalıştı.

1983-1992 yılları arasında ilk olarak gazeteciliğin sayfa sekreterliği, kamera gibi teknik bölümlerinde , daha sonra haber merkezinde yurt içi yurt dışı mobil muhabir olarak çalıştı. Ardından Türkiye Gazetesi’nde spor müdürlüğü yaptı.

1992 yılında TGRT Tv nin kurulum aşamasında yer aldı ve spor bölümünü kurdu. Yıllarca Tele Maç, Spor Tele, Amatörlerin Dünyası, 12.Adam,

Santra, Futbol Ekstra gibi spor programlarının yapım yönetimini ve sunuculuğunu yürüttü.

1996 da İngiltere ‘de ( Londra ) film ve program yapım teknikleriyle ilgili kursu sertifika başarısı ve proje çalışmasıyla bitirdi.

1997-1998 ROTA adıyla, sokaktan tarihi ve gündemi yakalayan, uzman görüşler ve görüntülerle Türkiye’nin etrafında olup bitenleri yorumlayarak ekrana yansıtan televizyon programının yapım&yönetim ve sunuculuğunu yürüttü.

Spor Programcılığı’nda bir çok spor programına imza atmasının yanında, Spor Magazin formatını TELEKRİTİK adıyla bir ilk olarak ekrana kazandırdı. Daha sonra Magazin Rüzgarı, ve Anadolu Magazin programlarını ekranlara taşıdı.( bu program Tele kritik ve Anadolu Magazin olarak 13 yıl başarıyla yayında kaldı. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Halk Bilim Dalı Ödülü’nü aldı.)

1998-2006 Ekrem Özdamar Spor Müdürlüğü’yle birlikte, bir çok programın özgün proje tasarımcısı olarak geliştirilmesinde yapımcı kimliğiyle yer aldı.. Yaşanmış gerçek olayları, bu kadar da olmaz dedirten ; Öldü Ve Dirildi gibi, 5 Yılda 5 Şehir 5 Koca Değiştirdi , Töreden Kaçış gibi... Kuma Hikayeleri gibi.. aile yaşam kesitlerini canlandırma filmleri ile (senaryo ve yapım) seyirciye sundu. Akabinde ” Kadının Sesi ” adıyla TGRT’ de bu olayların daha geniş işlenmesini önerdi. Bu format bütün kanallarda kabul gördü...

Türkiye’de ilk defa TÜRKÜ FİLMİ formatının yapımını başlattı.. Bu yapım düşük bütçelerle canlandırma filmleri olmasına rağmen TGRT ekranlarında çok iyi reytingler aldı.

Aynı yıllarda 6. His Filmleri de Ekrem Özdamar’ ın yapımları arasında yer aldı. “Etme bulma dünyası” formatında yaşam hikayeleri 70 dakikalık filmler halinde ve başarılı reytinglerle ekrana taşıdı.

2006 yılı sonuna kadar TGRT Tv Spor Müdürlüğü görevini yürüten Ekrem Özdamar halen yapım yönetim çalışmalarına devam ediyor.

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

Zağnos Paşa İlkokulunu ve Karesi Orta Okulu'nu Balikesir' de okuduktan sonra Edirne Öğretmen Lisesi'ne başladı. Ardından Ankara Öğretmen Lisesi'ni bitirdi.

Daha sonra 1979'da Gazi Üniversitesi'nden mezun olan Ekrem Özdamar sırasıyla ;1979-1983 Gençlik Ve Spor Genel Müdürlüğü'nde uzman antrenör ve İstanbul İl Spor Md. Yardımcısı olarak çalıştı.

1983-1992 yılları arasında gazeteciliğin sayfa sekreterliği, kamera( negatif, positive montaj,renk ayırımları, tire, tramlı çekimler) gibi teknik bölümlerinde ve daha sonra haber merkezinde yurt içi yurt dışı mobil muhabir olarak çalıştı.

İlk defa Laser fax ile haber merkezine fotoğraflar geçti Ardından Türkiye Gazetesi'nde spor müdürlüğü ve spor yazarlığı yaptı.

1992 yılında TGRT Tv nin kurulum aşamasında yer aldı ve spor bölümünü kurdu. Yıllarca Tele Maç, Spor Tele, Amatörlerin Dünyası, 12.Adam, Santra, Futbol Ekstra gibi spor programlarının yapım yönetimini yürüttü. Yılmaz Vural 'la birlikte Ali Sami Alkışlı ve Ali Şen'li Tele Maç Programını sundu.

Manchester-Galatasaray Maçı'nın yayın haklarını alarak bu alanda bir çığır açtı.

1996 yılında İngiltere 'de ( Londra ) film ve program yapım teknikleriyle ilgili kursu sertifika başarısı ve proje çalışmasıyla bitirdi.

1997-1998 ROTA adıyla, sokaktan tarihi ve gündemi yakalayan, uzman görüşler ve görüntülerle Türkiye'nin etrafında olup bitenleri ekonomik, politik ve stratejik olarak yorumlayıp ekrana yansıtan televizyon programının editörlüğünü ve sunuculuğunu yaptı.

Spor Programcılığı'nda bir çok spor programına imza atmasının yanında, sonradan televole adıyla ünlenen Spor Magazin formatını TELEKRİTİK adıyla bir ilk olarak ekrana kazandırdı. Daha sonra Magazin Rüzgarı ve Anadolu Magazin programlarıyla ses getirdi.( bu program Tele kritik ve Anadolu Magazin olarak 13 yıl başarıyla yayında kaldı.)

1998-2006 Ekrem Özdamar Spor Müdürlüğü'yle birlikte, bir çok programın özgün proje tasarımcısı olarak geliştirilmesinde yapımcı kimliğiyle yer aldı. Ses getiren aile yaşam kesitlerini canlandırma filmleri ile (senaryo ve yapım) seyirciye sundu. Akabinde TGRT' de bu olayların daha geniş özel programla yapılmasını önerdi. ( ' Kadının Sesi ') Bu format bütün kanallarda kabul gördü.

TÜRKÜ FİLMİ formatının yapımını (Kütahya'nın Pınarları ile)Tele kritik Programı içinde başlattı. Bu yapım düşük bütçelerle canlandırma filmleri olmasına rağmen TGRT çok başarılı oldu. Yapılan 61 film kanalın en yüksek reytinglerini aldı.

Aynı yıllarda 6. His Filmleri de Ekrem Özdamar' ın yapımları arasında yer aldı. 'Etme Bulma Dünyası' formatındaki yaşam hikayelerini 70 dakikalık filmler halinde ve başarılı reytinglerle ekrana taşıdı. Bütün yapımlarda yapım&yönetim sorumlusu olarak editörlük de yapan Ekrem Özdamar 2006 yılı sonuna kadar TGRT Tv Spor Müdürlüğü görevini yürüttü.

Gençlik yıllarında atletizmin yüksek atlama dalında Türkiye'ye çok sayıda altın madalya kazandırdı. 1978 Helsinki Dünya Oyunları birincisi, 1978 Selanik Balkan Şampiyonu ve 1980 Belgrad Avrupa İkincisi, 1980 RCD Kupası ve İslam Oyunları Şampiyonu gibi başlıca derecelerinin yanında çok sayıda uluslar arası müsabakada kürsünün basamaklarına çıktı. Aynı zamanda bu dalda gençlerde 30 yıldır kırılamayan bir rekorun sahibi. Ekrem Özdamar 'dan sonra da bu dalda 30 yıldır Balkanlar'da ve Avrupa'da altın madalya alınamamıştır.

Sporculuk yıllarında, Sedat Simavi Vakfı Başarı Ödülü, Milliyet Yılın Sporcusu Ödülü, Cumhurbaşkanlığı ( Sayın Fahri Korutürk' den) Başarı Ödülü, Spor Bakanlığı ve GSGM Özel Ödülleri'ni alan Ekrem Özdamar; Yapımcı&yönetmen olarak, Anadolu Magazin programı ile Başbakanlık Aile Araştırma Kurulu HalkBilim Dalı Ödülü ve bir çok kuruluştan Spor Haber Dalı Ödülleri almıştır.

Ekrem Özdamar halen yapımcılık çalışmalarına devam ediyor.

Önceki
Önceki Konu:
Pars Tuğlacı
Sonraki
Sonraki Konu:
Kurken Yanıkyan

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: