Doğu Anadolu Bölgesi'nin güneybatı bölümünde yer alır. Yüz ölçümü 9153 km2, nüfusu 569 616 (2000), il plâka kodu 23'tür. İlçeleri: Merkez, Ağın, Alacakaya, Arıcak, Baskil, Karakoççan, Keban, Kovancılar, Maden, Palu ve Sivrice'dir.
Elâzığ ili oldukça engebelidir; dağlık alanlardan oluşur. İl topraklarında bulunan en önemli dağlar, Hazarbaba, Mastar dağları ile Hasan Dağı'dır. İl topraklarından kaynaklanan sular, Fırat ve Dicle ırmakları tarafından toplanır. Elâzığ ilinde bulunan başlıca göl Hazar Gölü'dür. Tarımsal açıdan önemli olan başlıca düzlükler, Uluova ile Palu Ovası'dır. Oldukça etken bir deprem kuşağında olan ilde sık sık sarsıntılar olur. Elâzığ ilinde karasal iklim egemendir. Yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. Kış ve ilkbahar aylarında bol yağış alması tarımı olumlu yönde etkiler. İlin doğal bitki örtüsü bozkırdır. Dağlık alanların yüksek kesimlerinde meşe ormanlarına rastlanır.
Elâzığ ilinin en önemli geçim kaynakları, tarım, madencilik ve bunlara dayalı sanayidir. Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan öteki illere oranla daha çok çeşitte tarımsal ürün üretilir. En çok yetiştirilen ürünler, şeker pancarı, buğday, patates, soğan, üzüm ve karpuzdur. En verimli alanları Keban Baraj Gölü'nün altında kalmıştır. Kırsal kesimlerde en önemli gelir kaynağı hayvancılıktır. Hayvansal ürünler ilde bulunan küçük işletmelerde işlenir. Yer altı kaynakları bakımından zengin bir ildir; altın, gümüş, bakır, çinko, krom, demir ve volframit yatakları vardır. İl topraklarında bulunan Keban Barajı ülkenin en önemli barajlarından biridir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.