Elba - Bilgiler
16/02/2014 16:30
İtalya’nın batı sahilinde büyük bir ada. İtalya batı sâhillerinin 10 km açığında uzanır. İtalya’ya âittir. 223 km2’dir. En yüksek yeri Monte Capanne olup, 1019 m’dir. Adanın iklimi ılımandır. Akdeniz iklimi bölgelerinde görülen zeytin ağaçları, kaktüs, agaveler vb. bitki örtüsünü meydana getirir.

Elba’nın başlıca ürünleri, zeytin, üzüm ve diğer meyvelerdir. Balıkçılık da gelişmiştir. Adanın esas geliri Etruryalılar ve Romalıların da işlettiği demir yataklarındandır. Demir cevheri Elba’nın başşehri Portoferraio’da işlenir veya Piembino ve San Giovani Valdarno gibi adanın çelik sanâyi merkezlerine gönderilir. Târihte önemli bir deniz üssü olarak da kullanılan Elba birçok defâ el değiştirdi. 1814’de sürgün edilen Birinci Napolyon’a tahsis edildiğinde ünü arttı. Napolyon 3 Mayıs 1814’den, 26 Şubat 1815’de Fransa’ya dönüşüne kadar orada kaldı. Vaktinin çoğunu Porteferraio’da gösterişsiz bir evde geçirdi. Fakat San Martino’da bir villa yaptırdı. Portoferraio müzesinde Napolyon’dan kalma birçok hâtıralar vardır.

ELBE NEHRİ; Çekolovakya’dan doğup, Almanya’dan geçerek Kuzey denizine dökülen bir nehir. Çekolovakya’da “Labe” olarak bilinir. 1144 km uzunluğunda olup, havzası 145.800 km2’lik bir alanı kaplar. Çekolovakya-Polonya sınır dağları olan Krkonovse Dağlarından doğup, önce güneye, sonra Bohemia dağlık bölgesi içerisinden batıya akar. Mvelnik yakınlarında Vlatava nehriyle karışır. Kuzeye döner. Bohemia’da vâdilerden geçerek, Almanya’ya girer. Yolu üzerinde Aesden’in ötesinde Kuzey Alman ovasının karşısında Saxony ve Thuringia’dan gelen Mulde ve Saale nehirleriyle ve Branderburg’dan gelen Havel nehriyle karışır. Hamburg’u geçerken genişleyen nehir, Ağu Cuxhaven yakınından Kuzey denizine açılır. Ulaşım küçük mavnalarla Prag’a kadar yapılabilmektedir. Nehir, Elbe-Havel kanalıyla Berlin’e girer. Oder nehriyle birleşir ve Bitteland kanalıyla da Ruhr havzasıyla ve Ren’le birleşir. Elbe-Lübeck kanalı nehri Baltık denizine bağlar. Târihte Elbe ve Saale nehirleri, 12 ve 14. yüzyıllardaki Doğu Almanya kolonileşme hareketlerinden önce Slavlar arasındaki sınırı belirtiyordu.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: