Enerji soyut bir kavramdır. Bu yüzden gözle göremeyiz ancak cisimlerin üzerindeki etkilerle varlığından haberdar oluruz. Mesela ısınan su kaynar, bu bize ısı enerjisinin varlığını ispatlar. Yüksekten düşen su, türbinleri döndürerek potansiyel bir enerjiye sahip olduğunu gösterir. Yani kısaca enerjiyi iş yapabilme kabiliyeti olarak tanımlayabiliriz.
Fiziğin enerji kanunlarından biri; "enerji yoktan var, vardan yok edilemez" dir. Ancak enerji başka türde enerjilere dönüştürülebilir. Elektrik enerjisinin üretilmesi de bu prensibe dayanır. Bir örnek vermek gerekirse; hidroelektrik santrallerde ilk enerji suyun potansiyel enerjisidir. Belirli bir yükseklikten düşen su bir değirmen mantığıyla çalışan türbinleri döndürür. Bu şekilde türbin potansiyel enerjiyi, mekanik enerjiye çevirmiş olur. Bu mekanik enerji generatör uçlarına verilir. Generatörün özelliği mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirmektir. Bu sayede elektrik enerjisi üretilmiş olur. Görüldüğü gibi enerji yoktan var edilmemiş, sadece biçim değiştirmiştir. İlk başta var olan potansiyel enerji, önce mekanik enerjiye ardından elektrik enerjisine çevrilmiştir.
Termik santrallerde aynı mantığa göre çalışır. Ancak bu santrallerde türbinleri döndüren su değil buhardır. Basıncı arttırılmış buhar ile türbinler döndürülür. Termik santralde kullanılan ham madde (kömür, doğalgaz, petrol vb.) her neyse bunlar yakılarak düzenekteki su buharlaşır ve bu yüksek ısılı buhar türbinleri döndürür.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.