Elıot, Thomas Stearns - Bilgiler
08/12/2009 20:17
(1888 Missouri, ABD - 1965 Londra, İngiltere) ABD kökenli İngiliz şair, eleştirmen, oyun ve deneme yazarı. Thomas Eliot (Tomıs Elyıt), Harvard Üniversitesinde eski ve yeni diller öğrenimi yaptı. Öğrenimini Paris, Marburg ve Londra'da sürdürdü. Londra'da bir bankada çalıştı ve 1925 yılında Faber & Faber yayın evinin yöneticisi oldu. 1927 yılında İngiliz vatandaşlığına geçti. Kendisine 23 kez onur doktoru payesi verildi. Gerçek anlamda bir hümanistti. Denemelerinde dile getirdiği birçok görüş, yaşadığı çağa yabancı düştü. Dinin yerini hiçbir şeyin tutamayacağını savundu, demokrasiye kuşkuyla baktı. Ancak bu görüşleri, ününün giderek artmasını ve 1948'de Nobel Ödülü'nü almasını engellemedi.

Katedralde Cinayet adlı oyunu, ününün yayılmasında en büyük rolü oynadı. Oyunlarının tümü, manzum biçimindedir; ancak manzum yazıları düz yazıya çok yakındır.

1911 yılında Poetry adlı Amerikan dergisinde yayımlanan J. Alfred Prufrock'un Aşk Türküsü adlı şiiri, İngiliz edebiyatında o zamana değin görülmemiş bir ilgiyle karşılandı. Bu şiirinde toplum içinde sıkılan; ama varoluşun anlamsızlığına boyun eğen bir büyük kentlinin duygularını dile getirdi. Bu yapıtta içinde bulunan zamanla geçmiş mitolojik tarih bir mozaik hâlinde birleşir. Dünya, insanların ot gibi yaşayıp öldükleri verimsiz bir ortam olarak betimlenmiştir. 1930'da kaleme aldığı Küllenme Çarşambası adlı yapıtındaysa bir umut havası egemendir. "Modern" bir şair sayılmasına karşın, aslında yapıtlarını geleneğe bağlı bir kişinin görüş açısıyla yazdı.

Başlıca yapıtları şunlardır:

Şiir kitapları; Prufrock ve Başka Gözlemler, Çorak Ülke, Küllenme Çarşambası, Dört Kuartet, Prolüdler, Bir Hanımefendinin Portresi, Şiirler; düz yazıları; Kutsal Koru, Seçme Denemeler, Kültür Tanımına Yönelik Notlar; oyunları; Sweeney Agonistes, Katedralde Cinayet, Kokteyl Parti, Emekli Devlet Adamı Aile Toplantısı.

Önceki
Önceki Konu:
Zola, Emıle

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu