Enerji Tasarrufu - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Sanayi devriminden sonra enerji büyük bir önem kazanmıştır.Buhar enerjisi ile başlayan enerjinin önem kazanma süreci ; nükleer enerjinin bulunmasına kadar sürmüştür ve hâlâ yeni enerji bulma çalışmaları devam etmektedir.Enerji önem kazandıkça değeri artmış ve pahalı bir hâle gelmiştir.Ayrıca enerji yaygınlaştıkça azalmıştır.Dünya enerji rezervleri bitme noktasına gelmiştir.Bu nedenle bilinçsiz enerji tüketimi hem ülke ekonomisine hem de dünya enerji rezervlerine zarar vermektedir.Okullarda giderek yaygınlaşan enerji tasarrufu konularıyla küçük yaştaki çocuklara enerji tasarrufunun zorunlu olduğu aşılanmıştır.Pek çok küçük ayrıntı enerji kaybına yol açmaktadır.Bu gibi konulara dikkat edilmemesi büyük miktarlarda enerjiyi ziyan etmektedir.Enerjinin azalması sağlığımız açısındanda tehlike teşkil etmektedir.Aşırı derecede kullanılan su ve elektrik gibi çevreyi kirletmeyen enerji çeşitlerinin azalması ; kömür ve petrol gibi çevreye zarar veren ve insan sağlığını tehdit eden enerji çeşitlerinin artmasına yol açar.Ayrıca petrol ve kömür gibi enerji çeşitleri insanlarda astım gibi kalıcı nefes alma sorunlarınıda beraberinde getirir.Petrol ; çevreye zararlı bir enerji çeşidi olmasına rağmen ihtiyaç duyulan bir enerji çeşididir.Birçok konuda kullanılır.Petrol rezervlerinin de bilinçsizce tüketilmesi petrol fiyatlarının artmasına yol açar.Türkiye'den , Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak kadar fazla petrol çıkmıyor.Dışarıdan ithal edilen petrol fiyatının artması ülkemizin ekonomisine zarar vermektedir.

Örneğin diş fırçalarken suyun açık bırakılması.Milyonlarca insanın dikkat etmediği bir israf çeşididir. Yapılan hesaplamalara göre diş fırçalarken açık bırakılan musluktan akan suyun azami miktarı 2 litredir. Bu oran ; insanların diş fırçalama süresi , musluğun fazla açılması , aile bireylerinin fazlalığı ve günde birden çok diş fırçalanması gibi "önemsiz" olarak görülen etkenler ile daha fazla artabilir.Meselâ iki bireyli bir ailenin bir bireyinin diş fırçalarken suyu açık bıraktığı , günde bir defa dişini fırçaladığı ve diş fırçalarken musluğun açık kaldığı süre zarfında 2 litre suyun ziyan olduğu göz önüne alınırsa bir yılda 365*2=730 Litre su israf edilmektedir.Bu hem ülke ekonomisine , hem dünya su rezervlerine , hem de aile bütçesine zarar vermektedir.Dünyada yaşayan 100.000.000 insanın bu israfı yaptığı düşünülürse 100.000.000 * 730 = 73.000.000.000 Litre.Bu korkunç rakam olabildiğince iyimserlik ile minimum oranlara göre yapılmıştır.Oranlardaki hesaplamalar daha fazlada arttırılabilir.

Bir başka örnek ise elektriğin boşyere kullanılmasıdır.Televizyonun bakılmadığı hâlde açık bırakılması.İçerisinde bulunmadığım odanın ışıklarının yanık bırakılması.Avizelerde birden fazla lamba bulunması vb. küçük ayrıntılarda enerji rezervlerine zarar verir.

Bir takım çevreler suyu ve elektriği parasını verdiği için , istediği kadar kullanabileceğini ve buna kimsenin karışamayacağını iddia ediyorlar.Ancak elektrik ve su insanların ortak hazinesidir.Gereğinden fazla kullanılan su diğer insanların gerektiğinden az kullanmasına sebep olur.

Enerji tasarrufu insanlara direkt ve dolaylı olarak yarar sağlamaktadır.Aile ekonomisinin belirli bir düzen içinde durması enerji tasarrufu yapmamıza bağlıdır.Özellikle su kullanırken çok dikkat etmeliyiz.Çünkü su kullanırken hem kullandığımız su kadar , hem kullandığımız suyun atık parası kadar hem de kullandığımız suyun vergisini öderiz.

Ülkemiz yurtdışından enerji satın alan bir ülkedir.Bu yüzden boş yere harcadığımız enerjinin her saniye ülkemize zarar vermektedir.

Su Tasarrufu :

• Damlayan musluklar tamir ettirilmelidir.

• Su akitirken daha az akitan dus basliklari ve musluklari kullanilmalidir.

• Dis firçalarken musluklar kapatilmalidir.

• Mümkün oldugunca küveti doldurmak yerine dus alarak yikanilmalidir.

• Kisa sürede dus alinmalidir.

• Sifon asgari çekilmelidir. (Her sifon çekildiginde, bes günlük içme suyu kaybedilmektedir)

• Bulasik ve çamasir makinalarini tamamen doldurmadan çalistirmamalidir.

• Randimanli su kullanan aletler tercih edilmelidir. Özellikle çamasir ve bulasik makinalarinin böyle olmasina dikkat edilmelidir.

• Sicak su muslugu açildiginda suyun isinmasini beklerken akitilan suyun ziyan olmamasi için kova doldurulup bu su gereken farkli yerlerde kullanilmalidir (Örnegin, çiçek sulama, tuvalete dökme, balkon yikama).

Ne kadar az su kullanirsak o kadar az depolanmis su gerekir ve o kadar az atik su olusur. Biz de bosa harcadigimiz suyu kesmekle su faturalarindan kolaylikla %25 oraninda tasarruf saglamis oluruz.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu