(1820 Barmen, Almanya - 1895, Londra, İngiltere) Alman felsefecisi. Manchester ve Barmen'de iplik fabrikaları bulunan bir sanayicinin oğlu olan Engels'in düşünsel gelişmesi, aile çevresinin toplumsal ve dini etkilerine karşı savaşarak başladı. Önce "Genç Almanya", sonra da "Genç Hegelciler"in görüşlerini benimsese de çok geçmeden siyasal savaşımlarını yetersiz bularak, onlardan koptu. 1842'de Manchester'a giderek, işçilerin yaşam koşullarını incelemesinden, Feuerbach'ın yapıtlarını okumasından, Hess'in ütopyacı komünizmini öğrenmesinden sonra, tam anlamıyla komünizme yöneldi. 1844'te Paris'te Karl Marx'la tanışması yaşamının geri kalanına önemli ölçüde yön verdi.
Marx'la aralarında başlayan düşünsel ve siyasi iş birliği, 1848'de yayımlanan "Komünist Manifesto" ile ilk ürününü verdi. Daha sonra koşullar nedeniyle ayrılmak durumunda kaldıklarında da sürekli yazışarak ortak çalışmalarını sürdürdüler. 1848 devriminden sonra Almanya'da Neue Rheinische Zeitung adlı bir gazeteyi beraber çıkardılar; savundukları devrimci düşünceleri, eylemleriyle de ortaya koydular. Marx'ın 1883'teki ölümünden sonra uluslar arası işçi hareketinin önderi ve en üst otoritesi konumuna yükseldi. Marx'la birlikte diyalektik ve tarihsel materyalizmin kurucusu sayılan Engels'in, tarih ve felsefe üzerine pek çok yapıtı vardır.
Başlıca yapıtları şunlardır:
İngiltere'de İşçi Sınıfının Durumu (1845), Komünizmin İlkeleri (1847), Anti-Dühring (1876-1878), Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni (1884), Ludwig Feuerbach ve Klâsik Alman Felsefesinin Sonu (1886). Karl Marx'la birlikte: Kutsal Aile (1845), Alman İdeolojisi (1845-1846), Komünist Manifesto (1848).
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.