Enjeksiyon - Bilgiler
18/10/2013 3:00
Alm. Injektion (f), Fr. Injection (f), İng. Injektion. Bir kanala, derin bir yaraya, tabiî bir boşluğa (burun boşlukları, kulaklar, dölyatağı, vs.) herhangi bir dokuya mikropları yok etmek ve asepsi sağlamak gâyesiyle, basınçla, ilaçlı veya mikrop öldürücü bir sıvı vermek.

Enjeksiyonlar deri altı, deri içi, kas içi veya damar içine, ya tedâvi maksadıyla (anestezi, serum tedâvisi, aşılama gibi)veya teşhise yarayacak karakteristik tepkimeler meydana getirmek için (Tübercilin testi, dick testi gibi) kullanılır. Bir enjeksiyon takımında; steril (mikrop ihtiva etmeyen) bir enjektör, birkaç tâne muhtelif steril iğne, alkollü pamuk veya tamponlar, bir lastik band bulundurulur. Enjeksiyonlar mutlaka, hasta yatar durumdayken, yapılmalıdır. Deri içi enjeksiyonlar test amacıyla çok ince iğneler kullanılarak yapılmaktadır. Deri altı enjeksiyonu vücudun her tarafına yapılabilir. Fakat kolun iç tarafı, uyluğun ön dışı, göbeğin altı, kalçaların dış tarafı tercih edilir. Serum ve aşılar (kuduz aşısı) karın derisinin altına yapılabilir.

Kas içine enjeksiyonlar tercih sırasına göre; kalça kaslarına, uyluğun dış yüzüne, omuz başına yapılabilir. Kullanılacak iğne yeterince uzun olmalıdır. İğne dikine ve âniden batırılmalı, kalçadan yapılan enjeksiyon, kalçanın üst dış kadranına yapılmalıdır. Damar enjeksiyonları dirsek kıvrımın, önkol, el sırtı ve ayaktaki kirli kan damarlarından yapılabilir.

Bir ilâcı genel dolaşıma ve etkileyeceği organa en çabuk sevk etme yolu, damar içi enjeksiyonuyladır. Kas içi enjeksiyon âcil durumlarda, enjeksiyon yapmasını bilmeyenlerin kullanabileceği en emin yoldur. Bu durumda deri, mümkünse sabunlu su ile temizlenir veya üzerine mikrop öldürücü bir madde sürülür. İğne üst kolun dış tarafına omuz çıkıntısının takriben 7.5 cm altına batırıldıktan sonra, piston biraz geri çekilip, iğnenin yanlışlıkla bir kan damarına girip girmediği kontrol edilir. Eğer iğne bir kan damarına girdiyse pistonun geri çekilmesiyle enjektör içine kan gelir. Bu durumda iğnenin yeri değiştirilir. Sonra piston yavaş yavaş ileri doğru itilir. Enjektör içindeki ilâç bitince iğne geri çekilir ve enjeksiyon yeri yine bir mikrop öldürücü madde ile silinir.

Uygun olmayan enjeksiyonlar sonucu abseler, sinir zedelenmesine bağlı felçler, iğne yerinde sertleşme, deri altı kanaması ve ağrı meydana gelebilir.

Önceki
Önceki Konu:
Aerodinamik
Sonraki
Sonraki Konu:
Ma’ruf-i Kerhı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu