Enzim, canlıların metabolizma süreçlerindeki biyokimyasal tepkimelerin gerçekleşebilmesi için, her biri belirli bir tip tepkimede katalizör işlevi gören maddelerin ortak adı. Yaşamın sürüp gitmesi için enzimlerin varlığı zorunludur. Hayvan, bitki ve mikroorganizmaların hücrelerinde gerçekleşen karmaşık ve birbiriyle bağlantılı kimyasal tepkimelerin hemen hepsi enzimlerce denetlenir.
Üreme, sindirim ve solunum olaylarından görme olayına kadar birçok işlevin yerine getirilmesinde rol oynayan enzimler, bütün hücrelerde bulunur. Her enzim tek bir kimyasal tepkime türüne özgüdür. Bu nedenle canlının hücre sayısındaki artışa paralel olarak enzim sayısı da artar. Örneğin ortalama büyüklükteki bir memelide 3 bin kadar enzim bulunur. Bazı enzimler vücudun bütün hücrelerinde, bazılarıysa belirli hücrelerde üretilir. Enzimlerin tıp ve sanayide de çok önemli uygulamaları vardır. Şarabın, ekmeğin ve peynirin mayalanması enzimlerin etkisiyle gerçekleşir.
Ayrıca hastalık yapıcı mikroorganizmaların öldürülmesinde, yaraların iyileştirilmesinde ve bazı hastalıkların tanısında kullanılan enzimlerin tıptaki önemi gün geçtikçe artmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.