Epidot mineralleri oldukça geniş bir parajenezde oluşur. Tipik olarak bölgesel metamorfizmada gözlenir, ancak kontak metamorfizma ve asidik magmatik kayaçların kristaüzasyonu sırasında da oluşabilirler.
Klinozoisit epidot serisinin üyeleri oldukça geniş bir metamorfık parajenezde oluşur fakat özellikle yeşilşist ve epidot-amfibolit fasiyesinin kayaçlannda karakteristiktir. Epidot -130 atm, 320°C gibi düşük sıcaklık ve basınçlarda da oluşabilir. Bu epidotlar demirce zengindir ve pistasitik bileşime yakınlık gösterir ve klorit, prehnit, albit ve kalsitler birlikte oluşur. Metamorfizmanın yüksek evrelerinde epidot pumpelliyit içeren toplulukla bulunur. Yeşilşist fasiyesinde epidot; klorit, aktinolit, albit, kuvars ve daha az oranda muskovitle birlikte bulunur. Kalkşistlerde epidot, margarit, kalsit ve kuvarsla birliktedir. Epidot içeren topluluklar özellikle kalkerli kayaçların kontakt metamorfızması neticesinde gözlenirler. Burada epidot klinopiroksen, kalsit, granat, vezüvyanit, skapolit, vollastonit ve plajiyoklaz ile birliktedir. Epidot yaygın bir gang mineralidir, fakat asidik mıtgmatik kayaçların tali minerali olarak nadiren gözlenir. Magmatik kristallenmenin rrken evrelerinde oluşur. Epidot ayrıca plajiyoklazm alterasyon ürünü olarak da oluşur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.