Erkek Üreme Sistemi - Bilgiler
08/12/2009 20:17
İnsanda erkek üreme sistemi; testisler, epididimis, vas deferens(sperm kanalı), üretra ve yardımcı bezlerden meydana gelir.

Testisler: Erkek üreme hücresi olan spermlerin oluştuğu yerlerdir. Spermler belli bir ısının üzerinde gelişemezler. Bundan dolayı testisler doğumdan kısa bir süre önce vücut yüzeyinden dışa doğru meydana gelen bir kese içine geçerler. Testisler içinde spermlerin meydana geldiği yerlere seminifer tüpçükler denir. Tüpçükler arasında eşey hormonları salgılayabilen özel hücreler vardır. Tüpçüklerin içinde ise spermleri oluşturan sperm ana hücreleri ve yardımcı hücreler bulunur.

Seminifer tüpçükleri içindeki sperm ana hücrelerinin mayoz bölünme ile spermleri meydana getirmesine spermatogenez denir. Spermatogenez (sperm oluşumu) sonucunda meydana getirilen spermlerin her biri, bir yumurtayı dölleyebilecek yetenektedir.

Epididimis: Spermlerin hareket ve döllenme özelliği kazanarak olgunlaştığı kanaldır. Epididimis vas deferens denilen sperm kanalına açılır. Spermler epididimiste 18 saat ile 10 gün kadar canlı kalabilirler.

Vas deferens (Sperm kanalı): Spermlerin idrar kanalına (üretra) kadar taşınmasını sağlayan kanaldır. Spermler vas deferensteki ampulla denilen keselerde depolanırlar. Burada döllenme yeteneklerini kaybetmeden 42 gün canlı kalabilirler.

Üretra (Penis kanalı): İdrar kesesini vücut dışına bağlayan idrar kanalıdır. Üretra penis ile dışarıya açılır. Erkeklerde spermler ve boşaltım maddesi aynı kanaldan dışarı atılır.

Yardımcı bezler: Spermlerin üretra kanalından geçerek atılması seminal sıvı ile sağlanır. Spermler bu sıvı içinde canlı kalabilir ve hareket edebilirler. Seminal sıvı prostat bezi, cowper bezi ve seminal kesecikleri adı verilen üç ayrı bez tarafından üretilir. Prostat bezinin iltihaplanması, büyümesi, taş oluşması ve kanser şeklinde hastalıkları görülebilir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: