6 Haziran 1953 tarihinde Havran’da doğdu.Eğitimci bir ailenin çocuğu.İlkokulun beş sınıfını beş ayrı yerde okudu.Ortaokulu TED Zonguldak Koleji’nde başladı, ikinci sınıfta İzmir Türk Koleji’ne yatılı olarak girdi ve ortaokulu orda bitirdi.1969-1975 yılları arasında ODTÜ İşletme Fakültesi’nde okudu.1976 yılında müfettiş muavini olarak İş Bankası’na girdi.Çeşitli kademelerden geçtikten 22 yıl sonra genel müdürlük görevine getirildi.
Özince: İş-Tim'i halka açacağız
Hürriyet 21 Mart 2001
İş Bankası Genel Müdürü ve İŞ-TİM Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, İş Bankası'nın Telecom Italia Mobile ile birlikte Türkiye'nin yarınlarına olan sarsılmaz inancının, İŞ-TİM'in bütün taahhütlerini zor koşullarda dahi noksansız yerine getirmesini sağladığını bildirdi. Özince, Aria'nın basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Bugün 21 Mart, ilkbaharın ilk günü. Bugüne dek Türk kamuoyuna hep iyi ve olumlu haberler veren İŞ-TİM bugün de size hizmetini yeniliklerle başlattığını müjdeliyor" dedi.
Ersin Özince, özelleştirme tarihinin en büyük başarısına, en yüksek 2 milyar 525 milyon dolar ile imza atarak Türkiye'nin potansiyeline olan inancını kanıtlayan, bu tutarı tüm olumsuzluklarda ve kriz ortamında hiçbir noksanlığa ve aksamaya meydan vermeksizin taahhüdü doğrultusunda ödeyen İŞ-TİM'in, rekorlara imza atarak işe başlayan bir Türk anonim şirketi olarak Türkiye'nin bugününe ve yarınına ne kadar inandığını, Türk tüketicisini ne kadar önemsediğini gösterdiğini, zoru başarmadaki performansını kanıtladığını belirtti. Özince, "Bundan sonra halkımızın ve sizlerin de desteğiyle daha da güçlü olduğunda, ilk kazananın Türk tüketicisi ve Türkiye olacağını hep birlikte görmeye devam edeceğiz" dedi.
İŞ-TİM BAŞARI VE KALİTEYİ SİMGELİYOR
Ersin Özince, devamla şunları kaydetti: "Kısacası İŞ-TİM, kalite, üstün hizmet ve başarıyı simgelemek üzere piyasaya çıkmaktadır. İş Bankası'nın Telecom Italia Mobile ile birlikte Türkiye'nin yarınlarına olan sarsılmaz inancı, İŞ-TİM'in bütün taahhütlerini zor koşullarda dahi noksansız yerine getirmesini sağlamıştır.
Bu yatırım ülkemiz açısından iletişimin tüm boyutlarının gelişmesine olan katkıları dikkate alınarak değerlendirilmelidir. Sadece haberleşme sektöründe bir teknoloji çeşitlendirmesi olarak değil, Türk tüketicisinin beklentilerinin gerçekleştirilmesi, hizmetin farklılaştırılması, nihai olarak da toplumun refah düzeyini artırmanın önemli bir yolu olarak algılanmalıdır."
SİSTEM LİBERALLEŞTİRİLMELİ
Halka çok daha süratli ve etkin hizmet vermek konusundaki hedeflerinin, Türkiye'de telekomünikasyon sektörünün tam liberalleşmesi ile daha da geliştirileceğini vurgulayan Özince, Türkiye'deki sistemin, böylesine ciddi yatırımlar gözönüne alınarak liberalleştirilmesini, uluslararası gelişmiş piyasaların esasları ile çalışmasını istedi.Bunun Türk tüketicisinin en doğal hakkı olduğunu belirten Özince, "Unutmamalıyız ki, bu hizmete olan talep Türkiye'nin en büyük borsa şirketlerinden birini yaratmıştır, İŞ-TİM'in lisans ücreti de uluslararası standartlarda ödenmiştir. Her ikisi de Türkiye'nin daima bahsettiğimiz potansiyeli ile ilgilidir. Bu çerçevede Otoritenin, kamu yararına olan ve Danıştay kararı ile İŞ-TİM'e tanınan ulusal roaming hakkı konusundaki gerekli düzenlemeleri dünya standartlarında ve süratle gerçekleştirmesini bekliyoruz" diye konuştu.
BORSAYA KOTE EDİLECEK
İş Bankası'nın Türkiye'de bugüne kadar yapılan özelleştirmelerde her zaman aktif rol oynadığını belirten Özince, İş Bankası'nın bu kararlı atılımlarını Türkiye'nin geleceğine yapılan hayati yatırımlara katkılarda bulunmak konusundaki tarihi misyonu ve başta hissederları olmak üzere tüm Türk halkından aldığı güçle yerine getirdiğini, bu yatırımların tümüyle grubun bugüne kadar geliştirilmiş güçlü özvarlık yapısına dayanılarak yapıldığını söyledi. Ekonomide bir değerler zinciri yaratılması için, İŞ-TİM'in en yakın gelecekte borsaya kote edilmiş, halka açık bir şirket haline getirilmesini amaçladıklarını kaydeden Özince, "İçinde bulunduğumuz şartlarda, yabancı yatırımların ülkemize daha fazla yönlendirilmesi için, İŞ-TİM örneğinin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi. Özince, Aria'nın telekomünikasyon sektörüne ve Türk tüketicisine hayırlı olmasını diledi.
- - - - - - - -
Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:
1953'te Havran'da doğdu. 1975'te ODTÜ İdari İlimler Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra Türkiye İş Bankası'na stajyer müfettiş yardımcısı olarak iş yaşamına başladı. Müfettişlik yaparken 1986'da Muhasebe Müdürlüğüne müdür yardımcısı olarak atandı.
1988'de aynı müdürlükte grup müdürlüğüne yükseldi. Fon Yönetimi Müdürlüğü'nün kuruluşunda çalıştı ilk müdürü oldu. 1992'de Yenişehir Ankara Şubesi'ne müdür olarak atandı.
1994'e kadar Türkiye İş Bankası genel müdür yardımcılığı'na getirildi. Muhasebe Fon Yönetimi ve Menkul Kıymetler Müdürlükleri'nden sonra Emekli Sandığı, Bankacılık Hizmetleri ve Mali Müşavirlik birimlerinin de sorumluluğunu üstlendi. 1998'de genel müdür vekilliği'ne getirildi.
28 Ekim 1998'de de Türkiye İş Bankası'nın 15. genel müdürü ve aynı zamanda Türkiye Bankalar Birliği Yönetim kurulu başkanı oldu. Türkiye İş Bankası'nın en büyük iştiraki olan Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. (ŞİŞECAM) yönetim kurulu başkanıdır.
Türkiye İş Bankası'nın İtalyan Telekom şirketiyle birlikte 2.525 milyon dolara 3'üncü GSM ihalesini rakip konsorsiyumlardan açık farkla kazandı. İş bankasının bu başarısı Özince'yi, 2000 Nisan ayında ülke gündeminde en çok konuşulan isim yaptı.
Meslek yaşamı boyunca Harward Business School'da 3 aylık üst düzey yöneticilik eğitimi de olmak üzere çeşitli yurtdışı eğitimlere katıldı.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.