Erzurum - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Büyük bir bölümü Doğu Anadolu Bölgesi'nde, kuzey kesimleri de Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir ilimiz. Yüz ölçümü 25 066 km2, nüfusu 937 389 (2000), il plâka kodu 25'dir. İlçeleri; Merkez, Aşkale, Çat, Hınıs, Horasan, Ilıca, İspir, Karaçoban, Karayazı, Köprüköy, Narman, Oltu, Olur, Pasinler, Pazaryolu, Şenkaya, Tekman, Tortum ve Uzundere'dir.

İl topraklarının büyük bir bölümü dağlık alanlardan oluşur. Erzurum ilinde bulunan dağlar Çoruh-Kelkit dağları, Çakmak Dağı ve Palandöken Dağı'dır. En önemli ovaları Erzurum ve Pasinler Ovaları'dır. Erzurum Ovası, Karasu Irmağı tarafından, Pasinler Ovası da Aras Irmağı tarafından sulanır. Erzurum ilinde bulunan başlıca göl, Tortum Çayı üzerinde bulunan Tortum Gölü'dür. Bu gölün çıkışında olan Tortum Çağlayanı'nın doğal güzelliği dikkat çekicidir. Erzurum ilinin iklimi şiddetli kara iklimidir. Yazlar sıcak ve kısa, kışlar çok sert, sürekli kar yağışlı ve uzun geçer. Doğal bitki örtüsü bozkırdır. Dağların yüksek kesimlerinde soğuğa dayanaklı sarı çam ormanları vardır.

Halkın yarıdan çoğu kırsal kesimde yaşar. Ekonomi tarım ve hayvancılığa dayanır. Türkiye'de hayvancılığın en geliştiği il Erzurum'dur. İl topraklarında çok sayıda koyun ve sığır yetiştirilir. Ulaşım olanakları oldukça gelişmiştir. Ülkenin hayvansal ürün ve ticaret açısından en önemli illerinden biridir. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, patates, buğday, şeker pancarı, arpa ve çavdardır. Başlıca sanayi kuruluşları, un, şeker, ispirto, yem, bitkisel yağ, çimento, tuğla-kiremit ve linyit briketleme fabrikaları ile tarım araçları, oto onarım ve bakım, döküm, torna, mobilya ve doğrama atölyeleridir.

Başlıca maden yatakları, bakırlı pirit, kaya tuzu ve linyittir. Oltu ilçesinden çıkarılan bir tür siyah linyit olan "Oltu taşı"ndan süs eşyası yapılmaktadır.

Erzurum tarihi boyunca çok önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcında halkın örgütlenmesi için yapılan ilk kongre Erzurum kentinde gerçekleştirilmiştir. Birinci derece deprem kuşağında olan kent birçok şiddetli deprem geçirmiştir. 1983 yılında yaşanan depremde 1400 kişi hayatını kaybetmiş, 3000'den fazla ev yıkılmıştır.

Önceki
Önceki Konu:
Erzincan
Sonraki
Sonraki Konu:
Eskişehir

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu