Hayvanlarda eşey hücreleri meydana getirmeksizin bölünerek üreme. Eşeysiz üremede tek bir ata vardır. Yavruların kalıtsal özelliği tümüyle atasına benzer denebilir.
Eşeysiz üremeye daha çok bir hücrelilerde rastlanır. Genellikle bedenin ikiye bölünmesiyle olur. Bununla birlikte dallanma, kopma, tomurcuklanma, sporla vb. biçimlerde olabilir.
Eşeysiz üremeye çok hücrelilerin ilkel formlarında da rastlanır. Örnek olarak, süngerlerdeki tomurcuklanma verilebilir. Bu tomurcuklanan bireyler, eğer yan yana kalırlarsa kolonileri meydana getirirler. Bazen, kolonilerdeki bireylerde iş bölümü meydana gelmesinden dolayı, yapısal değişiklikler de ortaya çıkar. Beslenme bireyi, savunma bireyi gibi farklılaşmalar görülür. Birçok grupta beden iki ya da daha çok parçaya bölündüğünde, her bir parçadan yeni bir birey meydana gelir. Örnek olarak, deniz yıldızları ve toprak solucanları verilebilir. Deniz yıldızının her bir kolu, orta diskten bir parça almak koşuluyla, yeni bir birey meydana getirebilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.