(1707 Basel, İsviçre - 1783 Petersburg, Rusya) İsviçreli matematikçi. Kuramsal matematiğin kurucularındandır. Çağdaşları tarafından "canlı analiz" lâkabıyla anılırdı. Matematik tarihinde, en çok eseri bulunan matematikçidir. Kaynaklar, matematikle ilgili ortaya koyduğu eser sayısını seksen olarak belirtir.
İlk matematik bilgilerini, babası Paul Euler'den aldı. İlâhiyat öğrenimi görmek üzere, Basel Üniversitesine gönderildi. Orada ilâhiyat ve İbranice öğrenimi gördü. Daha sonra Saint-Betesburg'a gitti. 1732 yılında, İsviçre'ye geri döndü ve Daniel Bernouilli'nin kürsüne girdi. 1735 yılında, Mekanik Üstüne İnceleme adlı kitabı yayımlandı. Bu eserdeki konular, analizin, hareket bilimine uygulandığı ilk eserdir. Aynı yıl aşırı ve yıpratıcı bir çalışma döneminin sonunda beynine kan hücum etti ve sağ gözünü kaybetti.
1744 yılında, Berlin Akademisi Matematik Bölümü müdürü oldu. Kendilerine oranla, bazı belirsiz fonksiyonların, bütün öteki fonksiyonlardan daha büyük ve daha küçük olduğu eğrileri ya da yüzeyleri belirlemeye yarayan Eş Çevreler Teorisi adlı eserini bu sırada bitirdi. Euler, bu eserinde, konuyla ilgili çözümlerin metodunu geliştirdi ve bunu genel bir formülle gösterdi. Aynı yıl, Gezegenlerin ve Kuyruklu Yıldızların Hareket Teorisi adlı eserini yayımladı. Mıknatıslanma teorisi ile Paris Fen Akademisinin koyduğu ödülü kazandı. Bu yıllarda, Prusya kralının istediği, balistik problemleri çözdü. 1748 yılında, Sonsuz Küçükler Analizine Giriş ve 1755 yılında Diferansiyel Hesabın Kuruluşları adlı iki eseri yayımlandı. Bu kitaplar, uzun yıllar, konusuyla ilgili temel eserler sayıldı.
1776 yılında, öteki gözünü de kaybetti. Ama bu sakatlık, onu çalışmalarından alıkoymadı ve İntegral Hesabın Kuruluşları adlı eserini yayınladı. Euler matematiğe, Euler Açıları, Euler Çemberi, Euler Değişmezi, Euler Doğrusu, Euler Formülleri, Euler Fonksiyonu, Euler Şekilleri gibi, birçok yeni kavram kazandırdı.
7 Eylül 1983 tarihinde, 77 yaşındayken, geçirdiği bir beyin kanaması sonucunda hayatını kaybetti.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.