Eyüp Aşık - Bilgiler
08/12/2009 20:18
Trabzon Milletvekili-ANAP

ÇAYKARA - 1953, Mustafa, Fatma - Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi - İngilizce, Almanca - Makina Mühendisi - Serbest Makina Mühendisi - XVII, XVIII, XIX, XX nci Dönem Trabzon Milletvekili (İstifa:27.10.1998) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Eski Başkanı - Devlet Eski Bakanı - Evli, 5 Çocuk.

GÜNDEM GÜNDEM GÜNDEM 5 AĞUSTOS 2001

ANAP aynen devam

Türkiye 5 Ağustos 2001

ANKARA - ANAP 7. Olağan Büyük Kongresi’nde Mesut Yılmaz, oy kullanan 1210 delegeden 921’inin oyunu alarak 5. kez genel başkanlığa seçilerek en iddialı rakibi Lütfullah Kayalar’ı geride bıraktı. Yapılan sayımlar sonucunda , diğer genel başkan adaylarından Yozgaz Milletvekili Lütfullah Kayalar 260, Trabzon Milletvekili Eyüp Aşık 19, Vehbi Dinçerler 4 ve Necla Akben de 1 oy aldı. Oylamada 5 oy da geçersiz sayıldı. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Yılmaz teşekkür konuşması yaptı. Yılmaz’ın konuşmasından sonra söz alan Lütfullah Kayalar ve Eyüp Aşık, yeniden genel başkanlığa seçilen Yılmaz’ı tebrik etti. Kayalar partideki görevine devam edeceğini söylerken Aşık delegelerin tercihlerine saygılı olduğunu söylemekle yetindi.

İktidar ortağı ANAP’ın 7. Olağan Kongresi, renkli sahnelerin yaşanmasına yol açtı. 1210 delegenin oy kullandığı kongre için yoğun güvenlik tedbirleri alındı.

Delegelerden sadece 1 oy alan Necla Akben, salonda yerini alan ilk genel başkan adayı oldu. İzleyici, delege ve basın mensupları ise saat 08.30’dan itibaren üç ayrı noktadan arama yapılarak manyetik kartlarla salona alındılar. Öte yandan, delege olmayan konukların protokol kapısından içeri girmek istemeleri, zaman zaman tartışmaların yaşanmasına sebep oldu. Kongrede ilk konuşmayı Yılmaz yaparken, hemen ardından Lütfullah Kayalar kürsüye geldi. Kayalar’dan sonra Dinçerler, daha sonra Aşık ve son olarak Akben konuştu.

Gergin anlar yaşandı

Genel Başkan Adayı Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar’ı destekleyen grubun tezahüratı kısa süreli gerginlik oluşturdu. Divan Başkanı Ülkü Güney, tribünlerdeki davetlileri, adaylar aleyhine tezahürat yapılmaması konusunda uyardı. Güney, bunun ANAP’a yakışmadığını belirterek, “Bu durum devam ederse, başka önlemlere başvuracağım, güvenlik görevlilerinden yardım isteyeceğim” dedi. ANAP 7. Olağan Büyük Kongresi, Divan Başkanlığı’nın oluşturulmasıyla çalışmalarına başladı. Taşar’ın konuşmasının ardından Divan’ın oluşturulmasına geçildi. Divan Başkanlığı’na, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Ersin Taranoğlu ve arkadaşlarının verdiği önergeyle, eski İçişleri Bakanı Ülkü Gökalp Güney seçildi. Divan Başkan yardımcılıklarına Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Siirt İl Başkanı Ömer Faruk Sevgili getirildi.

Eyüp Aşık: Yönetim krizi var

ANKARA - ANAP Genel Başkan adayı Trabzon Milletvekili Eyüp Aşık, yaşanılanların, ekonomik kriz değil, yönetim krizi olduğunu, Türkiye’nin yanlış yönetildiğini savundu. Aşık, ülke imkanlarının 3 yıldan bu yana doğru değerlendirilmediğini, imkanların, kıymetinin bilinmediğini ileri sürerek, “Bu kötü duruma ülke layık mı? Bunu hak ettik mi? Alternatif yok mu?” diye sordu.

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

Eyüp Aşık 1953'te Çaykara'da doğdu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi'nden mezun oldu.17, 18, 19, 20' nci dönem ANAP Trabzon Milletvekilliği yaptı.

27.10.1998'de Devlet Bakanlığı ve milletvekilliğinden istifa etti, 21.

dönemde tekrar seçildi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu eski Başkanı olan ve Devlet Bakanlığı yapan Aşık, evli, beş çocuk babası.

Anavatan Partisi'nde önemli görevlerde bulunan Eyüp Aşık, Fransa'da tutuklu bulunan Alaattin Çakıcı'ya ABD'de kendisine yönelik operasyonu telefonla haber verdiği öne sürüldü ve bu iddialardan sonra görevinden istifa etti.



İstanbul DGM'de 'Cürüm işlemek amacıyla oluşturulan teşekkül üyelerine yardım ve yataklık etmek' suçundan hakim karşısına çıkan Aşık, Çakıcı'nın konuşma süresince kendisine yardımcı olunduğunu teyit ettirmeye çalıştığını belirtti.

Aşık, "İddianamede de belirtildiği gibi, kasette çeşitli ekleme ve çıkarmalar var. Bu çıkarılan bölümlerde de Mesut Yılmaz ve çocukları tehdit ediliyordu. Karısını, en yakın arkadaşını öldüren Mesut Yılmaz'ın oğlunu da öldürebilirdi. Ben de öyle bir endişe vardı" dedi.

İNKAR ETMEDİ

Çakıcı ile konuştuğunu gizlemeyen Eyüp Aşık, "Yalnızca Çakıcı ile değil, başka insanlarla, Sabancı suikastı, Susurluk olayı gibi başka olaylarla ilgili görüşmeler de yaptım" dedi. Aşık istifası ile ilgili olarak da şunları söyledi:

"Ben Çakıcı, 'Hükümet düşecek, Eyüp Aşık istifa edecek' dediği için istifa etmedim. Çakıcı kafadan çatlak bir adam. Bu konu ortaya çıkınca dokunulmazlığın kaldırılmasının öncüsü olan birine yakışmaz dedim ve istifa ettim." Aşık, Çakıcı ile yaptığı telefon görüşmesinde, arayan kişinin kendisi olmadığının altını çizdi.

Kasette, Çakıcı'nın kendisine 'Kaç dedin kaçtım' dediğini hatırlatırken, "Böyle bir şeyin olduğunu bana da teyit ettirmeye çalışmıştır. Zaten Çakıcı, 'kaçtım' dediği tarihlerde ABD'den ayrılmamıştı. Sadece bana teyit ettirmeye çalışmıştır" ifadesini kulladı.

İNTİKAM PEŞİNDEYDİ

Aşık, Çakıcı'nın daha önce bazı vasıtalarla kendisine haber göndererek, Başbakan Mesut Yılmaz'ın, öldürülmesi için Mehmet Eymür ve bazı emniyet görevlilerini peşinden gönderdiğini ve bunun intikamını almak istediğini söylediğini anlattı. Aşık, Çakıcı'nın, Yılmaz'dan ve kendisinden intikam almak için bu kasetleri yaydığını söyledi.

Emniyet görevlilerinin ABD'ye giderek Çakıcı'yı bulduğunu söyleyen Aşık, ''Bizim istihbarat

uzmanlarından aldığımız bilgiye göre ABD, eksik evrak v.s. bahane ederek Çakıcı'yı vermedi. Çünkü CIA kullanıyordu. Daha sonra kandırılarak ABD'den çıkarıldı" dedi.

Çakıcı ile 4 kez görüştüğünü her defasında da kendisinin aranıldığını söyleyen Aşık, Mahkeme Başkanı Sedat Karagül'ün, "Neden çetelerle uğraşıyorsunuz. Özel bir zevkiniz mi var?" şeklindeki sorusunu, "1990'da insan hakları komisyonu başkanıydım. Milletvekilinin kanunsuz işleri bulup çıkarması görevidir. Yeşil'i gündeme getirmiştim" diye cevapladı.

ESKİ DÜŞMAN YENİ DOST

Eyüp Aşık, 7 Ağustos 2001 tarihinde yapılan ANAP kongresinde bir zamanlar en yakınında bulunduğu Mesut Yılmaz'ın karşısına parti genel başkanlığı için aday oldu. Mesut Yılmaz'a sert eleştirilerde bulunarak katıldığı yarıştan mağlup olarak ayrıldı ve DYP'ye katılma süreci de böylece başlamış oldu. Bir zamanlar DYP'yi yerden yere vuran açıklamalar yapan Aşık, 28 Ağustos 2001 tarihinde partisinden şu sözleri sarfederek ayrıldı:

"Şu anda Türkiye'nin içinde bulunduğu bunalım makul hiçbir sebeple izah edilemez. Türkiye'nin bugünkü potansiyeli 10 sene evveline göre çok çok daha iyi olmasına rağmen böyle bir bunalımı hakketmemiştir. Bu bunalımın tek sebebi yanlış yönetimdir. Ben bu yanlışa daha fazla ortak olmak istemiyorum. Partimin koalisyon ayrılması mümkün değil. Bu durumda ben daha fazla ortak olmak istemiyorum. Partim iyiye gitmiyor. Hükümet iyiye gitmiyor. ülkem iyiye gitmiyor. Halkın durumu iyeye gitmiyor. Ve yakın gelecekte iyiye gideceğine dair hiçbir emare yok. Onun için partimden ayrılmak istiyorum. Çocuklarımdan, eşimden ayrılmak kadar zor bir işi yapmak durumundayım. Bu bunalımdan Türkiye'nin çıkması için siyaseten yapabileceğim birşey varsa onu yaparım. Ama bugün için o ortam benim için gözükmüyor. Olduğu zaman bunu yapmaya çalışırım.''

Aşık bu konuşmadan beş gün sonra da DYP'ye katıldı. DYP'ye katılışında ise şu sözleri sarfetti: "Hayatımın en zor kararını verdim. Öyle ümit ediyorum ki, siz de benim DYP'ye katılma kararımı (biz haklı çıktık) şeklinde övünerek değil, bundan istifade ederek, burada toplanma gereğini, hiç değilse bu dönemi kaybettik, gelecek dönem istikrarı sağlama yönünde değerlendirirsiniz. Yüce Allah şahittir, hiçbir pazarlık yapmadım. Gelecek dönem milletvekili seçilmek için gelmedim. Gelecek dönem istikrara katkım olursa, ülkeme yapabileceğim en hayırlı işi yapabileceğimi düşünerek geldim."

Önceki
Önceki Konu:
Şeref Malkoç
Sonraki
Sonraki Konu:
Ali Şevki Erek

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: