Faulkner, Wıllıam - Bilgiler
08/12/2009 20:17
(1897 Mississipi, ABD - 1960 Mississipi, ABD) Amerikalı yazar. Yüksek öğrenimini İngiliz ve Fransız edebiyatı alanında yaptı. 1925 yılında İtalya'ya ve Fransa'ya gitti. 1926'dan sonra Oxford kentinde yaşamaya başladı. Romanlar ve film senaryoları yazdı. 1950 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı.

Çağdaş Amerikan yazınının en büyük dört roman yazarından biri olarak ünlendi. Romanları, başlangıçta tepkiye karşılandı. Yapıtlarında sürekli şiddete yer vermesi yüzünden olumsuz eleştiriler aldı. Ancak yazarın bu tutumu, karamsarlığından değil; var olan kötülükleri olanca çıplaklığıyla gözler önüne serebilme özleminden ileri geldi. Nobel Edebiyat Ödülü'nü alırken yaptığı konuşmada, bu özlemini şu sözlerle dile getirdi:

"...İnsanoğlu bir ruha sahip olduğu için, duyabildiği, fedakârlık edebildiği ve sabır gösterebildiği için ölümsüzdür. Bütün bunlar üzerine yazmak, ozanın ve yazarın görevidir. İnsanları yüreklendirmek ve geçmişlerinin görkemli yanlarının nerelerden kaynaklanmış olduğunu göstermek, yazarın hakkıdır..."

Joyce (Coys), Shakespeare (Şekspir) ve Joseph Conrad (Cozef Konrad)'dan etkilendi. Conrad gibi, Faulkner (Folknır) da yaşadığı dünyanın birkaç eski; ama temel nitelikte ilkeye ve düşünceye dayandığına inandı.

Çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanan bu şiirleri önemli bir başarı sağlamadı. Şiirden vazgeçerek tamamen düz yazıya döndü. Kaleme aldığı ilk öyküleri gazetede yayımladı. Bu öykülerde kullandığı konuları, daha sonra ünlü romanlarında yeniden ele aldı.

Yapıtlarında olayların geçtiği yer olarak, yaşadığı ABD'nin güney eyaletlerini yazdı. Bunun nedenini şöyle açıkladı: "Amacım, insanları anlatmaktı yalnızca. Bunu yapabilmek için çok iyi tanıdığım yörelerden yararlandım." Faulkner, sürekli olarak, insanoğlunun başlangıçta sahip olup da sonradan yitirdiği bir cennetten söz etti. Eski değerlerin yitip gittiği, yenilerininse doğru dürüst kökleşmediği bir dünyadan yakındı.

Başlıca yapıtları şunlardır:

Romanları; Askerin Hakkı (1926), Sivrisinekler (1927), Ses ve Çılgınlık (1929), Ben Ölürken (1930), Sanctuary (1931), Ağustos Işığı (1932), Pylon (1935), Absalom Absalom! (1936), Yenilemeyenler (1938), Yaşlı Palmiyeler ve Yaşlı Adam (1939), Köy (1940), Kent (1957), Ev (1959), Tozu Yakalayış (1948), Requiem for a Nun (1951), Bir Efsane (1954), Yaramazlar (1952).

Önceki
Önceki Konu:
Çekül
Sonraki
Sonraki Konu:
Çelebi Mehmet

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu