Organik maddelerde mikroorganizmaların etkisiyle bir dizi tepkimenin oluştuğu süreç.
Sanayi açısından büyük önem taşıyan bu olayın temelinde, mayalar ve bakteriler gibi küçük, bir hücreli canlıların (mikroorganizmalar) şekeri parçalayarak alkole ve karbon diokside dönüştürmeleri yatar. Bu dönüşümü sağlayan da bu minik canlıların ürettikleri enzim adı verilen kimyasal maddelerdir.
Fermantasyon tepkimelerinin oldukça yakın bir zamanda ayrıntılarıyla açıklanabilmiş olmasına karşılık, insanlar bu yöntemi çok uzun zamandır uygulamaktadır. Üzüm suyunun şaraba, şarabın sirkeye dönüşmesi, yiyeceklerin midede sindirilmesi ve etin çürümesi fermantasyonun sonuçlarıdır.
Fermantasyon birçok açıdan insanlar için büyük önem taşır. Bira ve şarap gibi alkollü içecekler tahıl ve meyve sularının mayalandırılmasıyla (fermante edilmesi) yapılır.
Bira mayası, mantarlar grubunda yer alan bir hücreli canlıdır. Çıplak gözle görülmeyecek kadar küçük, yuvarlak ve renksiz hücreler olan mayalar, genellikle bir araya gelmiş yığınlar hâlinde bulunur. Hamur mayası da bir başka önemli bir fermantasyon yeteneği olan canlıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.