Döllenmiş olan yumurta hücresi zigot adını alır. Zigot birçok bölünme geçirir. Bir kısmı farklılaşarak embriyoyu diğer bir kısmı da farklılaşarak plâsentayı oluşturur. Embriyoyu oluşturacak olan hücreler bölünerek ve farklılaşarak dokuları ve organları oluşturur. Döllenmenin kırk altıncı gününde testis ve yumurtalıklar oluşmaya başlar. Bu arada embriyoda parmak taslakları oluşur. Kemikleşme başlar. Bu ayın sonunda embriyo, bir küçük insan minyatürüne dönüşmeye başladığı için fetüs (cenin) ismini alır. Bu evrede artık fetus göbek kordonu ile plâsentaya bağlıdır.
İnsanda gebelik 40 hafta sürer. Bu evrede fetüsün beslenmesi, tamamen annenin dışarıdan aldığı maddelere bağlıdır. Sigara ve alkol annenin kan damarlarını daralttığı için plâsentaya yönlenen kanın azalmasına yol açar. Bu ise fetüsün beslenememesine ve gelişiminin geri kalmasına yol açar. Bu evrede aynı şekilde annenin kullandığı çeşitli kimyasal maddeler (ilâç, sigara, alkol vb.) fetüsa ulaşarak, kalıcı zararlar görmesine neden olabilir. Fetüsün sağlıklı gelişimi için annenin gebelik süresince dışarıdan aldığı maddelere çok dikkat etmesi ve sağlıklı beslenmesi gereklidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.