Fevziye Abdullah Tansel - Bilgiler
04/03/2014 15:30
eğitimci yazar. 1912 senesinde Muş’ta doğdu. Babası çeşitli vilâyetlerde kâdılık yapmış AbdullahHulûsî Efendidir. Fevziye, anne ve babasının vefât etmesi üzerine küçük yaşta Elazığ’dan İstanbul’a geldi. Fâtih’te yerleşti. İlk öğrenimini Fâtih’te, orta ve liseyi İstanbul Kız Lisesinde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyât Fakültesine girerek, 1934-35 senesinde bitirdi.Konya Kız MuallimMektebinde bir sene öğretmenlik yaptıktan sonra Ankara Erkek Lisesine tâyin oldu. Ankara liselerinde yirmi yedi yıl öğretmenlik yaptı. Fevziye Abdullah, liselerde komposizyon eğitimini ilk sistemleştiren edebiyât öğretmenidir. Fuâd Köprülü’nün çıkardığı bir derginin beş sene imtiyaz sâhipliğini ve yazı işleri müdürlüğünü de yaptı.

1956 Haziran ayında Tâlim Terbiye Dâiresi üyeliğine getirildi ise de öğretmenliğe döndü.

1960-61 öğretim yılında Newyork’taki Columbia Üniversitesinde TürkEdebiyât eski ve yeni harflerle metin şerhi derslerini okuttu. 1964 senesinde Ankara Üniversitesi İlâhiyât Fakültesi profesörler kurulunun karar ve teklifi ile bu fakültenin Türkİslâm Edebiyâtı kürsüsünde öğretim görevlisi oldu. 1973 yılında emekliye ayrıldı.Türk Yazarlar Birliğine üye olan Fevziye Abdullah, Türk Kültürüne yaptığı hizmetlerinden dolayı Türkiye Yazarlar Birliğince yılın yazarı seçildi.

1929 senesinde şiirle yazı hayatına başlayan Fevziye Abdullah, 59 yıla yakın devamlı yazılar yazdı. Ağustos 1988’de 76 yaşındayken Ankara’da vefât etti.

Fuâd Köprülü’nün yetiştirdiği talebelerin seçilmişlerinden olan Fevziye Abdullah, ilmî, edebî tenkitleri, tetkik ve monografileriyle son devir edebiyâtçıları arasında ayrı bir yeri vardır.Türk divan edebiyâtına halk edebiyâtı ve Tanzîmât devri edebiyâtına dâir kuvvetli araştırmaları bulunmaktadır. Bunlardan mecmualarda yayımlananlar önemli bir yekûn tutar. Mehmed Âkif Hayâtı ve Eserleri isimli bir monografisi 1945’te yayımlanmış eseridir. Yayımlanmış yirmiden fazla eseri bulunmaktadır. En meşhurları Nâmık Kemal’in Mektupları ile Kompozisyon kitabıdır.

Önceki
Önceki Konu:
Yaşlılık
Sonraki
Sonraki Konu:
Cemşid

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu