Fibrinojen - Bilgiler
19/04/2014 10:00
Alm. Fibrinogen(n), Fr. Fibrinogéne (m), İng. Fibrinogen. Karaciğerde sentez edilen, kan plazmasında bulunan ve pıhtılaşma olayında önemli rol oynayan kan proteini. Fibrinojen, kan pıhtılaşmasında meydana gelen “fibrin” in öncü maddesidir. Pıhtılaşma husûle gelirken, fibrinojen trombin maddesi tesiriyle ve iyonize kalsiyum yanında fibrine dönüşerek pıhtı meydana gelir.

Fibrinojen sâdece kan plazmasında değil, aynı zamanda çeşitli vücut sıvılarında (lenf sıvısı, iltihâbî sıvı birikintileri vb.) da bulunur. Plazmadaki fibrinojen miktarı yaklaşık olarak litrede 5 gr’dır. Çeşitli karaciğer rahatsızlıklarında sentez işinin bozulmasıyla kandaki fibrinojen miktarı azalır. Gebelik, eklem romatizması ve iltihâbî durumlarda kanda fibrinojen miktarı artar. Doğumdan veya sonradan olma bâzı rahatsızlıklarda fibrinojenin görev yapamaması söz konusu olabilir.

Böyle durumlarda insan plazmasında yoğunlaştırılmış fibronojenin hasta şahısa verilmesi, eksiklik belirtilerini ortadan kaldırır.

Önceki
Önceki Konu:
Antabuse
Sonraki
Sonraki Konu:
Değerlik

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu