Alm. Kleine Tasse f, Fr. Petite tasse f, İng. Small cup. Kahve, çay, süt, içmek için kullanılan ve çeşitli ölçülerde porselenden, çiniden, camdan, tahtadan yapılan küçük kaplar. Fincanların altına koymak için bir de küçük altlıkları olur. Buna da fincan tabağı ismi verilir.
Eskiden fincanlar lüleci çamurundan işlemeli olarak yapılıp, fırınlarda pişirilirdi. Fincan genellikle dünyânın her yerinde yapılır. Türkler çok eskiden beri fincana fazla önem vermişlerdir. Her âilenin kendisi için evde kullandığı fincandan başka âile reisleri ve misâfirler için kullanılan fincanları da vardı. Hattâ Osmanlılar zamanında misâfire çok önem verildiğinden, ikrâm edilen kahvenin fincanının orijinal ve çok güzel olmasına özen gösterilirdi. “Bir fincan kahvenin kırk sene hatırı sayılır.” atasözü de ikrâm edilen bir fincan kahvenin unutulmayan hâtırı olduğunu göstermektedir.
Türkiye’de çini işlemeli fincanlar, Kütahya, İznik, İstanbul, Diyarbakır gibi yerlerde yapılırdı. Ayrıca Türkler için Avrupa’da saks ve sevr fabrikalarında işlemeli olarak kıymetli fincanlar da yapılmaktaydı. Eskiden beri kullanılan fincanlar gün geçtikçe asıl önemini kaybetmektedirler. Buna rağmen yine evlerde fincan takımları eksik olmamaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.