Kayıngillerden, Kuzey Yarım Küre'nin ılık yerlerinde ve yurdumuzun daha çok Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetişen bir ağaççık ve meyvesinin adı. Yüksekliği 3-36 m arasında değişen fındık ağacı, gübreli, killi kumlu toprakta; meyvelerinin olgunlaşma döneminde güneşli ve yağışsız havada yetişir. Fındık, yağ, karbon hidrat ve proteince zengindir. Fosfor ve kalsiyum gibi minerallerle B1, B2 ve E vitaminlerini içerir. Yağından gıda, parfümeri ve sabun sanayiinde yararlanılır. Türkiye, dünyada en çok fındık üreten ülkeler arasındadır. Başlıca yerli fındık çeşitleri; tombul fındık, sivri fındık, badem fındık, kan fındığı ve foşa fındığıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.