Floresans - Bilgiler
01/04/2014 16:30
Alm. Fluoreszenz (f), Fr. Fluorecence (f), İng. Fluorescence. Floresans maddeler denilen bir takım cisimler üzerine gelen belli dalga boyundaki ışık ışınlarının, başka dalga boyundaki ışık ışınları hâlinde yansıması olayı. Floresans ve fosforesans olayları lüminesans olaylarındandır. Floresans maddelere örnek olarak çinko silikat, çinko berilyum silikat, kadmiyum silikat, kadmiyum borat, magnezyum volfromat ve kadmiyum volfromat bileşikleri verilebilir.

Dalga boylarının değişmesi, ışık ışınları kesildikten sonra da sürerse, bu olaya da fosforesans denir.

Floresans olayından faydalanarak floresan lambalar yapılmıştır. Bunlar yüksek miktarda morötesi ışın veren alçak basınçlı civa buharlı lambalardır. Böyle bir lambanın iç cidarına floresan bir madde sürüldüğü zaman, morötesi ışınlar foto-lüminesan ışınlama ile görülebilir ışınlara çevrilirler.

Floresan lambalar genel olarak yüksek ve alçak gerilimli olmak üzere ikiye ayrılır. Yüksek gerilimli floresan lambalar soğuk elektrotlu olup, metre başına 600 voltluk gerilime ihtiyaç gösterirler. Daha çok iç aydınlatmada, floresans lambalı avize imaline elverişlidirler.

Alçak gerilimli floresan lambalar sıcak elektrotlu olup, 110 veya 220 voltluk şebeke gerilimlerinde kullanılırlar. Yaygın olarak kullandığımız bu lambalarda tüp boyları, 40 ilâ 120 cm ve lamba güçleri 10 ile 40 watt arasındadır. 220 voltluk tüpün tutuşma gerilimi aşağı yukarı 300 volttur. Bu sebeple balast ve starter dediğimiz elemanlar lamba bağlantısına ilave edilir.

Floresan lambalar, çok alçak basınçlı civa buharında elektriksel boşalma yaparak ışık verirler. Cam tüpün iç yüzüne floresans bir bileşik sürülür. Bu tabaka tüpün içinde meydana gelen morötesi ışınları ışığa çevirir. Cam tüpün çalışması tüpün her iki tarafına takılan birer elektrotla sağlanır. Elektrotların birer ucu starter denilen anahtara bağlıdır. Bu şekilde floresan lambalar, diğer lambalardan daha fazla ışık vermelerine karşılık daha karmaşık bir çalışma yapısı gösterirler.

Cam tüpün içinde floresan bileşikten başka argon gazı ile civa buharı bulunur. Ayrıca tüpün içine sürülen kalsiyum tungstat mavi, magnezyum tungstat mavi-beyaz, çinko silikat yeşil, kadmiyum borat ise pembe ışık vermesini sağlar.

Daha küçük güçlü, dolayısıyla daha az elektrik enerjisi harcayan bir floresan ampulle daha büyük güçlü normal ampülün verdiği ışık elde edilebilir. Ömürleri de uzun olduğundan daha ekonomiktirler.

Önceki
Önceki Konu:
Aktinitler
Sonraki
Sonraki Konu:
Fenikeliler

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: