Fok - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Yüzge çayaklılar (Pinnipedia) takımının Otariidae familyasını oluşturan 13, Phocidae familyasını oluşturan 18 memeli türünün ortak adı. Boyları 1-6,5 m arasında değişir. Phocidae familyası üyelerinin kulak kepçeleri yoktur. Gözleri büyüktür. Bacakları daha çok suda yüzmek için özelleşmiştir. Balıkları, yumuşakçaları ve yengeçleri yiyerek beslenirler. Genellikle kumlu ve kayalık kıyılarda bulunurlar. Derinlere dalabilirler ve uzun süre dipte kalabilirler. Ancak dinlenmek, uyumak ve üremek için karaya çıkarlar. Yavrularını yalnızca 2 hafta emzirirler. Derileri hemen hemen çıplaktır; ancak yeni doğan yavruların postları vardır. Derilerinin altında kalın yağ tabakası bulunur. Sütleri inek sütünden 12-13 kat daha yağlıdır. Denizlerin hemen hepsinde ve Baykal gölünde yaşarlar; 18 türü vardır. Akdeniz ve Karadeniz'de bir türü yaşamaktadır ve son yıllarda yalnızca ülkemiz kıyılarındaki mağaralarda üreyebildikleri saptanmıştır.

Foklar, ağlarını kestikleri ve balıklarını yedikleri için, balıkçılar tarafından öldürülmelerinin yanı sıra, turizmin yaygınlaşması ve yaşam ortamlarının bozulmasından dolayı da soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Akdeniz ülkelerinin tümünde fokları koruma önlemleri uygulanmaktadır.

İLGİLİ KONULAR

Sucul Memeliler

Önceki
Önceki Konu:
Flora
Sonraki
Sonraki Konu:
Fosil Yakıt

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: