Fosfor: Atık sulardan fosfat formunda assimile edilir ve nükleik asitler,nükleozid fosfatlar(ATP vb.) ve bazı durumlarda hücre içinde polifosfat olarak depolanırlar.
Atık suyun fosfat düzeyi düşükse BOD:P~100:1 olacak şekilde fosfat ilave edilmelidir.Fosfatların nehirlere deşarjı istenmez,çünkü aşırı alg üremesi olur.Atık sularda bulunan ve daha çok insan metabolizması ve deterjanlardan kaynaklanan fosfatın uzaklaştırılması için birçok proses geliştirilmiştir.
Fosforun mikrobiyal tüketimi lüks sayılır,daha çok fizikokimyasal reaksiyonlarda kalsiyum fosfatlar olarak şeklinde çöktürülmeye uygun düşmektedir.
Kanalizasyon sularının içerdiği fosfatın (~10 mg P/1) i hücre çoğalması yolu ile %60 dan fazlası ise çöktürme ile uzaklaştırılır.
Kükürt:Sülfat olarak assimile olur.-SH grubu içeren organik maddeler sülfüre dönüşürler ki bunlar çok çabuk sülfata oksitlenirler.Organik sülfat ve sülfonatlar sülfat ve sülfürlerle hidrolizlenirler ve daha sonra çok çabuk sülfata oksitlenirler.Bazı mikroorganizmalar desülfonasyondan önce yan zinciri oksitlerken pek çoğu direk olarak desülfonasyonu gerçekleştirir.Aktif çamur sülfat konsantrasyonu ise 100 mg/1 düzeyine kadar tolere edilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.