ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, NASA'nın, Jüpiter'e yönelik kapsamlı araştırma projesinin adı. Bu projede, Galileo adlı 2,4 tonluk uzay aracının Jüpiter'e gönderilmesi, gezegeni ve onun 60'ı aşkın uydusunu incelemesi ve beraberinde götürdüğü sondayı Jüpiter'e bırakması plânlanmıştı. Galileo 1986'da fırlatılacaktı ama Challenger uzay mekiği faciasının o yıl olması, projede beklenmedik değişiklikler yarattı. Fırlatma tarihi 3 yıl ileri atıldı. Galileo'nun roket sistemi değişti. Yolculuk süresi iki yıldan altı yıla çıktı. 18 Ekim 1989'da fırlatılan Galileo, doğrudan Jüpiter'e değil de önce Venüs'e yöneldi. Venüs'ün ve Dünya'nın kütle çekim etkisinden yararlanarak hız kazanıp Jüpiter'e yöneldi.
Galileo, 1995'ten bu yana Jüpiter'i ve uydularını inceliyor. Bu incelemelerde, bilim adamları için çok şaşırtıcı ve umut verici veriler toplandı. Galileo yalnızca gezegenin çevresinde dolanıp ona yönelik bilgiler toplamakla kalmadı, uyduları da yakından inceledi. Jüpiter'e gönderilen uzay sondası yüksek basınca uzun süre dayanamadı ama çalıştığı süre boyunca gezegenin yapısına ilişkin çok değerli bilgiler topladı.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.