Gelişim bir süreç, gelişme ise bir üründür. Örneğin çocuğun dili öğrenmesi gelişim, baba demesi ise gelişme, sonuç, üründür. Olgunlaşma ve öğrenme olmadan gelişim olmaz.
ÖRNEK: Kas gelişimi olgunlaşma, ağaca tırmanmak ise gelişmedir.
Benzer bir şekilde değişim farklılaşmadır, değişme ise bir üründür. Örneğin okuma-yazma bilmeyen birinin okuma-yazma biliyor olması değişim, bu işi yapabilmesi ise değişme.
Gelişimde Temel Kavramlar
BÜYÜME
Bireyin fiziksel özelliklerindeki değişimdir.
OLGUNLAŞMA
Genetik olarak doğuştan gelen, zamanı gelince ortaya çıkan öğrenilmemiş biyolojik değişikliklerdir. Çevre koşullarından bağımsızdır fakat kısmen etkilenir. Örneğin yürüme davranışı için kas ve sinir sistemi gelişimi gerekir.
HAZIRBULUNUŞLUK
Bireyin gelişim görevini, olgunlaşma ve ön bilgi (önceki öğrenmeler, ilgiler ve tutumlar, güdü, sağlık durumu vb) yoluyla yapabilecek duruma gelmesidir. Örneğin bisiklet kullanabilmek için kas – sinir yapısının gelişmiş olmasına ek olarak ilgi ve istek gerekir.
ÖĞRENME
Bireyin çevresiyle etkileşimi sonucu nispeten kalıcı davranış değişikliği. Örneğin kalem tutması, doğru yazabilmesi için birileri ona göstermeli, alıştırma yapmalı vs.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.