Artiodactyla (çifttoynaklılar) takımının Cervidae familyasını oluşturan memeli hayvan türü. Boyları 265 cm, omuz yükseklikleri 150 cm ve kuyrukları 22 cm; ağırlıkları da 200 kg kadardır. Geyikler yazın kızıl kahverengi, kışın da gri kahverengidir. Karın kısmı açık renklidir. Çiftleşme mevsiminde ve kışın erkeklerin boyunlarında koyu renkli ve uzunca yele kılları oluşur. Yavrular doğduklarında ve onu izleyen 3-4 hafta süresince beyaz beneklidirler, sonra renkleri tekdüze olur. Erkekleri çatallı büyük boynuzlar taşır.
Boynuzlarını her yıl mart-nisan aylarında atarlar. Bu aylarda erkek geyikler boynuzsuzdur ya da çok kısa boynuz sürgünleri vardır. Yeni boynuz ağustos ayına kadar gelişir. Bir deriyle kaplı olan boynuz, ağustosta sertleşir. Haziran-ağustos ayları arasında erkek geyiklerin tüylü bir deriyle kaplı boynuzları kalın ve küt görünür. Dişilerin boynuzu yoktur. Geniş yapraklı ve karışık ormanlarda yaşarlar. İğne yapraklı ormanlarda da yaşarlar, ancak orman içi açıklıkların ve çayırların bol olduğu iğne yapraklı, yani ibreli ormanları severler. Yaz aylarında ormanların üst sınırına, yaylalara kadar çıkarlar. Yaprak, taze sürgün ve çeşitli meyveleri yiyerek beslenirler. Yaz aylarında çamura, batağa yatmaktan hoşlanırlar. Yaşam süreleri 12-15 yıl, türlerin bazıların da 20 yıl kadardır.
Geyikler Trakya'da Istranca ormanlarında, Adapazarı, Bolu, Kastamonu ve Sinop ormanlarında geniş yayılış gösterirler. İç Anadolu'nun kuzeyinde Kızılcahamam, Beypazarı, Nallıhan, Çerkeş, Ilgaz ormanlarında, Eskişehir, Kütahya çevresindeki ormanlarda, Manisa, Denizli çevresinde, Torosların Akseki, Beyşehir kesiminde, K. Maraş'ın Binboğa dağlarındaki ormanlarda, Doğu Karadeniz'de Artvin ormanlarında, Doğu Anadolu'da Kığı, Hozat, Solhan ormanlarıyla Cudi Dağı'nda yayılış gösterirler. Yurdumuzdaki bu geniş yayılışlarına karşın, sayıları çok azalmıştır, birçok bölgede soyları tükenmek üzeredir ya da tükenmiştir. Etleri, postları ve boynuzları için avlanırlar. Avlanmaları yasak olmakla birlikte, bazı bölgelerde (Antalya) denetimli olarak avlanabilirler.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.