Gıovanni Scongnomıllo - Bilgiler
08/12/2009 20:18
İstanbul'da yaşayan son levantenlerden biri.Sinema tarihçisi ve yazar.

1929 yılında İstanbul’da doğan Scognamillo, İtalyan okullarında gördüğü eğitimin ardından 1960’lı yıllarda Türkiye’de çekilen İtalyan, Fransız ve İspanyol filmlerinde yapım görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1974 yılında sinema alanında ilk kitabını yazdı. Hüsnü Cantürk’ün 1960 yapımı Felaket Kadını’’ ve Kutluğ Ataman’ın Karanlık Sular’’ (1990) gibi filmlerinde imzası bulunan Scognamillo’nun, Türk Sinemasında Altı Yönetmen’’, Türk Sinema Tarihi’’ ile Batı Sinemasında Türkiye ve Türkler’’ adlı kitapları da bulunuyor.

HAKKINDA YAZILANLAR

Scognamillo’nun hayatı belgesel oldu

Zaman 28.06.2005

Türk sineması denildiğinde adı sık sık karşımıza çıkan isimlerin başında gelen Giovanni Scognamillo, şu günlerde bu kez kendisinin tanıtıldığı bir belgesele konu olmanın heyecanını yaşıyor. Scognamillo’nun hayatını anlatan belgeselin çekimlerine başlandı. Yazarın hayatında önemli bir yere sahip olan Beyoğlu’nda başlayan belgesel filmin yönetmenliğini, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Ebubekir Çetinkaya üstleniyor.

XX

Levantenler

'Levant'da (Doğu) yaşayan Hıristiyanlar'a Levanten adı verilmesi 14. yüzyıla dayanır. O dönemde Bizans İmparatorluğu başkenti olan Konstantinopolis'in karşısında Galata da önemli bir İtalyan kolonisi oluşmuştu. Lesbos Adası'nda Cenovalılar'ın Rodos'a da Kudüs şövalyelerin yerleşmiş olduğu bilinir. 1350 tarihinde Cenovalılar Midilli Adası'nı uzun bir kuşatmadan sonra ele geçirirler ve orada koloniler oluştururlar. Zamanla Midilli (Chios) Limanı Doğu'nun ticari açıdan en uğrak yerlerinden biri haline gelir.Ada'ya Venedikliler, Frenzeliler, Sicilyalılar, Milanolular akın akın gelip yerleşir. Ortodoks halkla pek anlaşamazlar ama, Yunanca öğrenerek dili Latin alfabesiyle yazıp okurlar. Buna 'Franko-Chiotika' dili denir. Bizans İmparatorluğu yıkıldıktan sonra, İtalya'dan Doğu'daki bu Hıristiyanlık merkezine desteğe gelen kimi İtalyanlar, Galata ve Pera'ya yerleşip eskiden beri var olan kolonilerle karıştılar. Levantenler Osmanlı'da banka, ithalat, ihracat, tıp alanlarında meslekler seçmişler. Levantenler'e has denebilecek bir meslek de elçiliklerde 'drogman'lık (çevirmenlik). Tarih içinde, Syra, Naxos, Samtorini Adaları'na göçmüş İtalyan aileleri; bir kısmı da İstanbul'a ve İzmir'e yerleşmiş.

Kaynak: (Anciennes Familes Italien-Nesda Turquie/Willy Sperco)

29-1-95 Yeni Yüzyıl

Önceki
Önceki Konu:
Tuncay Özkan
Sonraki
Sonraki Konu:
Orhan Aslıtürk

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: