Gökyüzünde bulunan Güneş, Ay, gezegenler, kuyruklu yıldızlar gibi bütün cisimlere verilen ortak ad.
Günümüzde pek çok gök cisminde su olduğu atmosferin dışına çıkılarak saptanmıştır.
Ay
Kutup bölgelerinde buz bulunma olasılığı var.
Venüs
Gezegende bulunan suyun, normalin çok üzerinde ağır hidrojen (döteryum) içermesi, bir zamanlar bu gezegende, şimdikinden 100 kez fazla su bulunduğunu gösteriyor.
Mars
Derin vadiler, cilâlanmış kayalar ve sel baskınlarının aşındırdığı düzlükler, Viking uzay araçları ve Pathfinder'in çizdiği Mars tablosunda, bir zamanlar suyun sıvı hâlde bulunduğuna ilişkin izler var. Eğer gezegen ısıtılırsa, yüzeyin altında gizli olduğu düşünülen suyun ortaya çıkabileceği düşünülüyor.
Jüpiter'in Ayları
Callisto'da da Ganymede ve Europa gibi dış kabuğunun altında sıvı hâlde su bulunduğu düşünülüyor.
Yıldızlar Arası Ortam ve Gök Adalar
Orion Bulutsusu'nda hem buhar hâlinde hem de kristal yapıda suyun izlerine rastlandı. Ayrıca bazı yıldızlar arası bulutsularda ve gök adalarda da suya rastlandı.
Kuyruklu Yıldızlar
Çoğu büyük oranda sudan oluşuyor. Dünya ve öteki gezegenlerdeki suyun, kuyruklu yıldızların çarpmasıyla geldiğine inanılıyordu. Geçtiğimiz yıllarda bizi ziyaret eden Hyakutake ve Hale-Bopp kuyruklu yıldızlarından elde edilen veriler, böyle olmadığını gösterdi. Çünkü, kuyruklu yıldızlardaki su Dünya'dakinin iki katı ağır hidrojen içeriyor.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.