Uzak bir kaynaktan gelen ışığın yağmur ya da sis gibi su damlalarından oluşan bir tabakanın üzerine düşmesiyle beliren, eşmerkezli ve renkli kuşaklar dizisi. Çoğunlukla Güneş ışığının uzaktaki bir yağmurun düşmekte olan damlalarını aydınlatması sırasında gözlemlenir. Gök kuşağı, Güneş'in karşıt yönünde oluşur.
Gök kuşağının renkli ışınları, yağmur damlasına giren ışık ışınlarının kırılması ve damlanın içinde yansıması sonucunda oluşur; birbirinden biraz değişik açıyla yansıyan ışık ışınları tayfın değişik renklerinin oluşmasına yol açar. Böylece, gelen ışığın bileşik renkleri damladan çıkarken ayrılır. En parlak ve en sık rastlanan gök kuşağı, damladan tek bir içten yansımayla çıkan ışık ışınlarınca oluşturulandır.
Birincil (iç) kuşak olarak adlandırılan bu gök kuşağı, içten dışa doğru mor, indigo (çivit), mavi, yeşil,sarı, turuncu ve kırmızı renkli kuşaklardan oluşur. Işığın üç ya da daha çok kez yansıması sonucunda oluşan gök kuşakları soluktur ve ender olarak görülür.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.