Gökyay, Orhan Şaik - Bilgiler
08/12/2009 20:17
(1902 İnebolu - 1994 İstanbul) Türk şairi ve araştırmacı yazarı. Ankara İlköğretmen Okulunu bitirdikten sonra bazı illerde ilkokul öğretmenliği yaptı. İstanbul Yüksek Öğretmen Okuluna girerek Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde okudu. Birçok ilde ve Ankara Devlet Konservatuvarında edebiyat öğretmenliği yaptı. İngiltere'de öğrenci müfettişliği, dönüşünde Galatasaray Lisesinde ve Çapa Eğitim Enstitüsünde edebiyat öğretmeni olarak çalıştı. Tekrar İngiltere'ye gönderildi. Londra Üniversitesi Doğu Dilleri Okulunda Türkçe okutmanı olarak çalıştı.

Aruzla yazdığı ilk şiirleri Kastamonu'da Açıksöz gazetesinde ve Balıkesir'de Çağlayan dergisinde çıktı. Hece ile yazdıklarıysa daha çok Ülkü, Yücel ve Türk Dili dergilerinde yayımlandı.

Halk şiir geleneğinde genellikle ulusal konuları işledi. Koşma tarzını benimsedikten sonra ve hece ölçüsünden başka ölçü kullanmadı. Nefes, güzelleme, koçaklama tarzında pürüzsüz ve coşkulu bir anlatımla şiirler yazdı. Bu Vatan Kimin şiiriyle ün yaptı. İncelemeleri genellikle Türk Dili dergisinde yayımlandı. Özelikle Dede Korkut, Kâtip Çelebi ve Mercimek Ahmet üzerine yaptığı araştırmalarıyla tanındı.

Başlıca yapıtları şunlardır:

Dede Korkut (1936), Türklerde Karagöz (1938), Bugünkü Dille Dede Korkut Masalları (1939), Kâbusname (Mercimek Ahmet'ten 1944), Kâtip Çelebi (1957), Bugünkü Dille Dede Korkut (1963), Özbek Destanı Hannâme, Destursuz Bağa Girenler (1982), Bu Vatan Kimin (1985), Eski Yeni ve Ötesi (1985).

Önceki
Önceki Konu:
Notilus
Sonraki
Sonraki Konu:
Hemofili

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu