Prusyalı general.Türk Ordusunun ıslahatı için geldiğinden kendisine müşir rütbesi verildi. 1866 Bohemya ve 1870 Fransa seferlerine katıldıktan sonra,Prusya Genel KurmayHarp Dâiresinde on sene kadar çalıştı. Bu çalışması esnâsında askerî harekât taktikleri üzerine yeni metodlar ortaya koyan kitaplar yazdı.
1883’te Türk Ordusunun yeniden düzenlenmesinde bilgisinden istifâde edilmek için Türkiye’ye çağrıldı. 1886-1895 arasında Muzaffer Paşa ile askeriyenin ıslâhı için çalıştı. Daha sonra 1907’de Altıncı Ordu baş müfettişliği ve İkinci Ordu müfettişliğinde bulundu. 1911’de Almanya’ya dönen Goltz’a General Feld mareşal rütbesi verildi. Birinci Dünyâ Savaşı esnâsında Türkiye’deki görevinden ayrıldı. Savaş esnâsında kısa bir süre Belçika genel vâliliği yaptı. 1914’te Türk Umûmî Karargâhına ve 1915 senesinde Birinci Ordu kumandanlığına tâyin edildi. 1916’da Bağdat’ta grip hastalığından öldü.
Devrinin görüşlerine aykırı düşen fikirleriye de tanınanGoltz, Leon Gambetta ve Orduları isimli kitabı yayınlandıktan kısa bir süre sonra Genel Kurmaydan uzaklaştırıldı. Askeriye üzerindeki geniş bilgisi, diğer askerî yazarlar arasında yükselmesini sağladı.
Sayısız etütleri hâricinde belli başlı kitapları şunlardır:Silahlanmış Halk, Rossbach’tanJena’ya,On Dokuzuncu Asırda AlmanHarpTârihi ve Hâtıraları. “Hâtıralar” isimli kitabı, 1929 senesinde oğlu Alman generallerinden Friedrich von der Goltz tarafından yayınlandığı gibi sonradan Türkçeye de tercüme edildi.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.