Görme - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Işığa karşı tepki gösterme, canlıların ortak bir özelliğidir. Elektromanyetik spektrumun 2000'den 100 000 angströme kadar dalga boyundaki bölümüne ışık denir. İnsan gözü bu dalgaların 4000'den 7400 angström kadar olanlarını görebilir (görünür ışık). Birçok omurgasız hayvanda ışık almaçları yalnızca ışığın olup olmamasını ya da şiddetini tanımlamak içindir.

Işık almaçlarında ışığa karşı duyarlı bir pigment bulunmaktadır. Pigmente ışık çarpınca kimyasal bir tepkimenin başlamasına yol açar. Bu kimyasal tepkimeler, hücre içerisinde zincirleme olarak devam ederek, sonunda elektriksel bir değişime yol açar. Değişim, sinirler aracılığıyla sinir merkezlerine iletilir. Işığa duyarlı olan kimyasal molekül, vitamin A'dır. Bu nedenle A vitamini içeren besinleri almak göz içerisinde, retinada, ışığa duyarlı olan almaçların daha iyi çalışmasını sağlar.

Memeli hayvanlarda görme olayının gerçekleşmesi için cisimlerden gelen ışınlar öncelikle kırılarak görme almaçlarının yoğun olarak bulunduğu retina üzerine düşürülür (akomodasyon). Dış dünyanın görüntüsü bu tabaka üzerinde oluşturulur. Buraya kadar olan kısım görmenin optik kısmıdır. Bundan sonra retinada bulunan almaçlarda kimyasal tepkimeler başlar ve ışık bilgisi elektriksel sinyallere çevrilir. Sinyaller beyne iletilerek görme olayı başarılır. Kör insanlarda gözlerdeki retina tabakası ya doğuştan hiç oluşmamıştır ya da sonradan zarar görmüştür. Bu gibi kişilerde görme sinirlerinin beyinde çalıştığı bölgeye kulaktan ve derinin temas almaçlarından gelen sinirler bağlanır ve görme olayına bir anlamda yardımcı olurlar.

İLGİLİ KONULAR

Göz

Önceki
Önceki Konu:
Goril

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: