Alm. Goten (pl.), Fr. Goths, Gots (pl.) İng. Goths. Güney İskandinavya’nın Gotland bölgesinde oturan bir Germen kavmi. Gotlar mîlâdî 1. yüzyılda İskandinavya’yı bırakıp, Vistula’nın alt kısmında yerleşmişlerdi.İkinci yüzyılda Karadeniz’in kuzey kıyılarına gelmişler, 3. yüzyılda ise birçok kafileler hâlinde Yunanistan, Trakya ve KüçükAsya’nın sâhil şehirlerine yerleşmişlerdir. Akrabaları olan birçok kavimleri çeşitli bölgelerde bıraktıktan sonra etnik bütünlüklerini kaybetmiş ve Ostrogotlar (Doğu Gotları) ile Vizigotlar (Batı Gotları) olmak üzere ikiye ayrılmışlardır. Gotlar, sağlam idârî, askerî teşkilâtlar kurup, güçlenerek Roma İmparatorluğu elindeki Dacya’yı işgal etmişlerdir. İmparatorluk ile sıkı münâsebetleri sonucu Ostrogotlar medenileşmeye başlamışlardır. Hattâ bunlardan bir kısmı Roma ordusuna asker olarak katılmışlardır. Roma İmparatorluğunun sınırlarına yapılan baskılar, Germenlerin çoğalması ve İmparatorluğun zayıflaması sonucu kuvvetlenen Vizigotlar Dacya’yı bütünüyle ele geçirip, Bizans’a, Balkanlar’a ve Kuzeyİtalya’ya doğru yayılıp, buraları istila etmişlerdir. Mîlâttan sonra 269-270 yıllarında Roma İmparatorlarından İkinci Claudius ve Aurelianus batıya doğru olan Got akınını durdurmuşlardır.Gotlar,Konstantin ile ittifak anlaşması yapmışlar, Piskopos Ulfilas,İncil’i Vizgot diline tercüme ederek, Gotlar’ın, Hıristiyanlığı kabul etmelerini sağlamıştır.
Ostrogotlar krallıkla idâre ediliyordu. Dördüncü yüzyıl ortalarında KralErmanarich’in iktidârı devrinde, Karadeniz’den Baltık Denizine kadar yayılmışlardı. Fakat 375 târihinde Hunlar tarafından yok edilmişlerdir.Vizigotlar’da Hunların baskısına uğrayıp, yerlerinden atılmışlarsa da, imparator Valens tarafından 376’da Tuna’nın güney kıyılarına yerleştirilmişlerdir.
378’de ayaklanıp,Edirne’de Romalıları yenmişlerdir. Fakat 382’de İmparator Theodosis tarafından tekrar müttefik imparatorluğa kabul edilmiştir.Gotlar yerlerinde durmayarak 410 yılında Roma’ya 415 yılında da İspanya’ya yerleşerek, bir krallık kurmuşlardır. Uzun yıllar Romalılara asker veren Ostrogotlar, İmparatorluk içinde kendilerini muhâfaza ettiklerinden, 476 yılında İtalya’yı istilâ etmişlerse de, 553’te Justinianus’a yenilerek İtalya’da kurdukları krallıkları yıkılmıştır.Gotlar bundan sonra Roma uygarlığı içinde eriyerek kaybolup gitmişlerdir. Kırım’da kalan Gotlar ise 1475’te Osmanlıların burayı fethetmeleriyle bağımsızlıklarını kaybedip, Ostrogotlar ve Vizigotlar gibi diğer milletlerin içinde eriyip varlıklarını kaybetmişlerdir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.