Özellikle sabah uykusundan sonra gözlerimizde çapaklanma olduğunu hissederiz. Ellerimizi bir refleksle gözlerimize götürerek çapakları temizleriz. Bazen çapaklanma o kadar fazla olur ki, kirpiklerimiz birbirine yapışmışçasına açılmak istemez. Peki hiç merak ettiniz mi, gözlerimizde neden çapaklanma meydana gelir?
Gözlerde çapaklanma meydana gelmesinin pek çok nedeni olabilir. En sık karşılaşılan çapaklanma nedeni, göz içerisinde veya göz kapaklarında biriken mikropların neden olduğu çapaklanmalardır. Bu mikroplar, gözün özel olarak salgıladığı koyu sarı renkte bir sıvı vasıtasıyla dışarı atılır. Göz önünde pıhtılaşarak kuruyan bu sıvı, çapak dediğimiz maddeyi oluşturur. Ayrıca gözyaşı azlığı sonucu veya gözde bir iyileşme belirtisi olarak da gözlerde çapaklanma meydana gelebilir.
Çapaklanma çoğunlukla bebeklerde ve çocuklarda görülür. Yetişkinlerde her gün rastlanan bir durum değildir. Şayet aksi bir durum varsa ve her gün gözde aşırı çapaklanma meydana geliyorsa bu bir iltihabik hastalık belirtisi olabilir. Dolayısıyla bir doktora görünmek gerekir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.