Gözün Yapısı - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Memeli gözü ufak bir küre tipindeki fotoğraf makinasını andırır. Göz kapalı bir kutu biçimindedir ve sert tabaka ile çevrilidir. Ön tarafında kornea bulunur. Göz kapağı tarafından korunan kornea, şeffaf epitel dokudur. Bunun arkasında içi sıvı dolu olan ön oda gelir. Işığı kırarak ağ tabaka üzerine düşmesini sağlayacak olan yapı göz merceğidir. Merceğin ön tarafında iris bulunur. İris dairesel şekildedir ve gözümüze rengini verir. İrisin ortasında bir açıklık bulunmaktadır. Göz bebeği adı verilen bu açıklıktan geçen ışık merceğe oradan da arka odaya geçer. Arka odanın içerisi de sıvı doludur. Göz bebeği içeri girecek olan ışığın şiddetine göre açılır ya da kapanır. Az ışıkta genişlerken, güneş altında iyice daralır.

Ağ tabaka üzerine düşen görüntü, burada bulunan damar tabakadaki kanla beslenen ışık almaçlarını etkiler. Konik hücreler ve çomak hücrelerden oluşan ışık almaçlarının, üzerlerine ışık düşünce tepkime başlar. Tepkimelerin başlaması sonucu almaçlarda bir seri elektriksel akım oluşur. Bu elektriksel aktivite toplanarak göz sinirine aktarılır. Göz siniri, ağ tabakadan çıkarak beyne giden sinir telciklerini oluşturur. Göz sinirinin ağ tabakayı terkettiği noktada ışık almaçları bulunmaz. Bu nedenle burasının üzerine düşen görüntü beyne iletilemez. Buraya bu nedenle kör nokta adı verilir. Gözde en net görüntü sarı benekte oluşur.

İLGİLİ KONULAR

Göz

Önceki
Önceki Konu:
Göz
Sonraki
Sonraki Konu:
Grip

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu