Granat - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Magmatik kristallenmenin son evrelerinde oluşurlar. En yağın olarak düşük-yüksek dereceli metamorfik kayaçlarda bulunurlar. Magmatik kayaçlarda ise tali bileşendirler. Metamorfizma derecesinin belirteci olarak kullanılırlar. Pirop, kimberlit, peridotitlerde ve serpantinleşmiş peridotitlerde yaygındır. Ekloj illerdeki granatların bileşimi piropalmandtn arasında değişir, piroksen ve kiyanitle birlikte bulunur. Almandin orta-yüksek dereceli rajiyonal metamorfızma ürünü olan şist ve gnayslar içerisinde çok fazladır. Nadiren granit, pegmatit ve kontakt metamorfıklerde bulunur. Ayrıca sert ye bozunmaya karşı dayanıklı olmasından dolayı sedimanter kayaçlarda da bulunur. Spesartin, granit pegmatitlerinde ve metazomatik skarn kayaçlannda bulunur . Grassular, saf olmayan kalkerli kayaçlann kontakt ve bölgesel metamorfizması, ayrıca kalsiyum metasomatizması sonucu oluşan tipik bir mineral olup, kalsit, vollastonit, vezüvyanit, diyopsit ve skapolitle birlikte bulunur. Nadiren metamorfizma geçirmiş bazaltik lavlarda serpantİnitlerde oluşur. Andradit tipik olarak, kontakt veya termal metamorfizma geçirmiş saf olmayan kireçtaşlannda ve özellikle metasomatik skarn yataklarında oluşur.

Andradit, kontakt metamorfizması geçirmiş kalkerli kayaçlarda ve oksitlenmiş skarnlarda meydana gelir. Ayrıca andezit gibi kalsiyumlu magmatik kayaçlann termal metamorfizması ile ilişkili metasomatizma sonucunda oluşur. Topazolit ve demantolit özellikle serpantinlerde ve klorit şistlerde oluşan andradit türleridir. Siyah renkli titan içeren andradit türü olan melanit ve şörlomit andraditten tamamen farklı parajenezlerde oluşur. Çoğunlukla alkalin magmatik kayaçlarda, nefelin-siyenit ve ijoyit gibi; ve bunların fonolit ve nefelinit gibi volkanik türlerinde oluşur.

Granat grubunun en nadir türü olan uvarovit kromlu ultrabazik kayaçlar içinde serpantİnitlerde genellikle kloritle birlikte bulunur. Metamorfize kireçtaşlannda ve skarn cevherlerde gözlenir.

Hidrogrossular, bir çok kayaçta grossular olarak tanımlanabilir. Metamorfize marnlarda ve altere gabroyik kayaçlarda, rodinjitlerde oluşur. Aynca metasomatik Ca getiriminin olduğu kayaçlarda da bulunabilir.

Granat mineralleri talk, serpantin ve klorite altere olur. Fakat atmosferik koşullarda oldukça duraylıdır. Aşınma ve alterasyona dayanıklı olduklarından plaserlerde ve sedimanter kayaçlarda tali bileşen halinde bulunurlar. Metamorfizma derecesinin artmasıyla pelitik kayaçlardaki granattan n Mg içeriği azalır, Fe ve Mg içeriği artar.

Önceki
Önceki Konu:
Epidot
Sonraki
Sonraki Konu:
Topaz

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: