Gubarı Abdurrahman - Bilgiler
21/10/2013 10:00
Divan şâiri ve hattât. Akşehir’de doğdu. Doğum târihi belli değildir. Doğum yeri çeşitli kaynaklarda değişik gösterilirse de, kendisi Kâbenâme isimli eserinde Akşehirli olduğunu bildirmektedir.

İlk tahsîlini Akşehir’de yaptı. İstanbul’a gelerek, devrin yüksek âlimlerindenAli ve MüslimÇelebi’lerden okudu. Şeyh Hamdullahzâde Mustafa Dede’den sülüs ve nesih hattı öğrendi. “Gubâr” türü yazıda usta oldu. Bu sebeple Gubârî mahlasını aldı. Bâzı medreselerde müderrislik yaptıktan sonra, Kânûnî SultanSüleymânHanın Irak Seferine ordu kâtibi olarak katıldı. Tasavvufa olan meyli yüzünden resmî görevinden ayrılarakEmir Buhârî zâviyesi şeyhi Abdüllatîf Efendiye talebe oldu. Şeyh Vefâ zâviyesinde ilim ve tasavvufta yüksek derecelere kavuştu. Şeyh olarak memleketinde görev yaptı. Daha sonra hacca gitti. Mekke’de sürre emîni oldu. 1546 senesine kadar Mekke’de dervişâne bir hayat yaşadı. Dönüşünde, Kütahya’da sancak beyi olanKânûnî SultanSüleymânHanın küçük oğlu Bâyezîd’in hizmetine girdi. Bâyezîd’in oğlu Orhan Çelebi’nin yetişmesinde vazîfelendirildi. Bu tutumu tarîkat şeyhleri tarafından hoş görülmedi. Pâdişâh tarafındanMekke’ye gönderildi. Orada 1566’da vefât etti.

Eserleri: 1) Şebistân-ı Hayâl: İlâhî aşkı terennüm eder. 1561’de başlayıp, 1562’de Mekke’de tamamladı. 2) Kâbenâme:Kânûnî Sultan Süleymân Hana ithâf etmiştir. Pâdişâh’ın Harem-i şerîfe olan hizmetleri, Mekke’deki vakfiyelerinden bahseder.Mesnevî tarzındadır.3) Yûsuf ve Züleyhâ: İkinci Selim Hana ithaf edilmiştir.4) Dîvân-ı Gubârî,Şeyhnâme: Fârisîdir. Firdevsî’ye nazîredir.5) Menâsik-i Hac:Mekke’de yapılan muhtelif binâlarla ilgili bir risâledir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: