Guilford'un zeka sınıflamasıdır. Bu kurama göre 6 ürün, 4 nesneyi, 5 işleme tabi tutar. Buna bağlı olarak 120 farklı zihinsel yetenek ortaya çıkar.
Zihinsel İşlemler (Düşünme Süreçleri)
1. Biliş, organizmanın dünyayı anlamlandırma süreci. 2. Alışılmamış/Iraksak Düşünce, farklı yönlerden düşünme, yenilik arama. 3. Alışılmış/Yakınsak Düşünce, alışılmış kalıplara bağlı düşünme. 4. Değerlendirme, düşüncelerin iyiliği, doğruluğu hakkında hüküm verme. 5. Bellek/Hafıza, öğrenilmiş bilgiyi saklama ve hatırlama yeteneği.
Muhteva / İçerik (Düşündüğümüz Şey)
1. Figürel İçerik, duyu organlarıyla algılanan nesneler. 2. Sembolik İçerik, rakamlar, işaretler. 3. Anlamsal İçerik, kelimelerle ifade edilen kavramlar, bilgiler. 4. Davranışsal İçerik, bireylerin birbiriyle ilişkisiyle ortaya çıkan.
Ürün (Düşüncelerin Ortaya Çıkardığı)
1. Birimler, km, litre, ton gibi 2. Sınıflar, eklembacaklılar, memeliler gibi.. 3. İlişkiler, çeşitli öğelerin birbiriyle ilişkisi. 4. Sistemler, ekonomik sistemler, makina sistemleri gibi.. 5. Dönüşümler, özellikle kimyada bazı maddelerin birleşerek yeni madde oluşturması gibi.. 6. Uygulamalar, var olan durumdan daha farklı uygulamalara gitmek.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.