Gündelik yaşamın yoğun temposu zihinsel ve bedensel yorgunluğa neden olmaktadır. Bu yorgunluğu atmanın en iyi yolu da iyi bir uykudur. Fakat bunu yaparken kimilerimiz fazla uyumaktadır. Bu da uzun vadede sağlık problemlerine ve hatta erken ölüme bile neden olabilmektedir.
Yetişkin bir insanın günde uyuması gereken en ideal zaman 6 ile 8 saat arasında değişmektedir. Vücut, bu süre zarfı içerisinde zihinsel ve fiziksel yorgunluktan kurtularak tüm işlevlerini yerine getirir. Ancak belirtilen süre zarfından daha az veya çok uyumak da sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Örneğin; uykusuzluk bellek sorunlarına yol açarken, çok uyku da kalp hastalıklarını ve sürekli halsizliği tetikleyebilir. California Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre günde 8 saatten fazla uyuyanlar, 6-8 saat uyuyanlara göre daha genç yaşta ölmektedir.
Uykunun sağlığımız için ne kadar gerekli ve önemli olduğunun bilincine vararak uyku saatlerimizi aksatmadan her zaman düzenli ve yeteri kadar uyumalıyız. Unutmamalıyız ki gece 24.00 dan önce uyumak, vücutta melatonin adı verilen hormonun daha fazla salgılanmasına yardımcı olur. Bu hormon vücudun biyolojik saatini ve ritmini ayarladığı gibi kanserli hücrelere karşı koymada da önemli bir rol oynar.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.