Gündüz Vassaf - Bilgiler
08/12/2009 20:18
1946 yılında, ABD’de doğdu. Liseyi İstanbul Robert Kolej’de tamamladıktan sonra, tekrar Amerika'ya giderek, George Washington Üniversitesi’nde psikoloji eğitimi aldı.. 1977 yılında, Ankara Hacettepe Üniversitesi’nden doktorasını alan Vassaf, uzun bir süre Ankara Üniversitesi Mediko-Sosyal Merkezi’nde öğrencilere psikolojik danışman olarak görev yaptı. Uluslararası Psikologlar Konseyi yönetim kurulu üyesi olan Vassaf, 12 Eylül askeri darbesinden sonra öğretim üyesi olarak görev yaptığı Boğaziçi Üniversitesi’nden istifa etti. Yurt dışına giderek, Kasel, Bremen ve Marburg Üniversitelerinde öğretim üyeliği, Kanada’da McGill Üniversitesi Center for Developing Area Studies’te konuk akademisyen, Amsterdam’da Averoes Stichting’de klinik psikolog, Viyana’da Instutude für Hohore Studium’da konuk araştırmacı olarak görev yaptı.

Eserleri ;

• 40 Yıl Önce 40 Yıl Sonra Amerika - Rusya

• Daha Sesimizi Duyurmadık Avrupa'da Türk İşçi Çocukları

• Cennetin Dibi

• Annem Belkıs

• Cehenneme Övgü Gündelik Hayatta Totalitarizm

ESERLERİ

Annem Belkıs

Gündüz Vassaf

İletişim Yayınevi

Gündüz Vassaf'ın kalemiyle Annesi'nin Hikayesi. Öksüz bir Rumeli kızının Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırlarında başlayan hayatı bize gündelik yaşantının unutulmuş pek çok ayrıntısını tanıtarak bilinmeyen evlere misafir ediyor. Osmanlı, Cumhuriyet Türkiye'si ve ABD'de yüzyıla yakın süren çarpıcı bir yaşantının ışığında kadının toplumdaki yeri. İmparatorluğun son yıllarında Balkanlar'da dindar bir ailenin Türk katliamı öncesi günlük yaşantısı, Yunan işgali altında Anadolu, İstanbul'da tek başına yaşayan bir genç kadının yılları, Robert Kolej ve Üniversite'de felsefe öğrenciliği Belkıs Halim'in anılarında birer birer canlanıyor. Genç Cumhuriyet'e alışmanın acı tatlı serüvenleriyle de karşılaşıyoruz. Kitapta, Çamlıca Kız Mektebi'nde jambon devrimi, çapkın kurancılar, İstanbul semalarında atılan kızlı erkekli uçak turları ve tabii başımızdan eksik olmayan gizli polisimiz. II. Dünya Savaşı yıllarında Harvard da erkekler arasında okuyan bu tek kadının Amerika'nın akıl hastanelerinde yarım asır süren psikologluğu... Soğuk savaş yıllarında Ankara'da Amerikan askerlerinin "beyliği", Moskova'da Türk komünistlerinin ibret verici serüvenleri. Orhan Pamuk'un "düz yazımızın en özgür ruhlu kalemi" diye tanımladığı "Cehenneme Övgü" ve "Cennetin Dibi" kitaplarının yazarı Gündüz Vassaf bu sefer de annesiyle paylaştıklarını tarihle buluşturuyor.

Cennetin Dibi Ayrıntı Y.

Cehenneme Övgü- Gündelik Hayatta Totalitarizim-

G.Vassaf

İletişim Y. İstanbul 1999

Totalitarizmin kendi kendini yeniden üretmesi, yalnızca baskıcı güçlerin değil, bireylerin de sınırlı bir özgürlüğe razı olmasıyla gerçekleşir. Yaratıcılğını zorlayarak özgürlüğünü zenginleştirme çabasına girmeyen birey, var olanla yaşamayı seçer. Bu noktada düzen, bireyin onayıyla ayakta kalıyordur artık. Gündüz Vasaf ise böylesi bir "seçme özgürlüğü"nün tutsaklaştırıcı yanlarına dikkat çekerek "ya hep ya da hiç"i önerir.

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

1946 yılında Amerika'da doğdu. Liseyi İstanbul Robert Koleji'nde tamamladıktan sonra 1968'de George Washington Üniversitesi'nde psikoloji eğitimi gördü. 1977'de Ankara Hacettepe Üniversitesi'nden doktorasını alan Vassaf, uzun bir süre Ankara Üniversitesi Mediko-Sosyal Merkezi'nde öğrencilere psikolojik danışmanlık yaptı. Uluslararası Psikologlar Konseyi yönetim kurulu üyeliğinde bulunan Gündüz Vassaf, 12 Eylül askeri darbesinden sonra öğretim üyeliği yaptığı Boğaziçi Üniversitesi'nden istifa etti.

O tarihten sonra Kasel, Bremen ve Marburg Üniversitelerinde öğretim üyeliği, Kanada'da McGill Üniversitesi Center for Developing Area Studies'te konuk akademisyen, Amsterdam'da Averoes Stichting'de klinik psikolog, Viyana'da Instutude für Hohore Studium'da konuk araştırmacı olarak bulundu.

Kitapları

Zekâ ve Zekâ Testleri Nedir Ne Değildir?, Ankara Üniversitesi Mediko-Sosyal Merkezi Yayınları, Ankara, 1977

Temel Zihin Yetenekleri Testi, Ankara Üniversitesi Mediko-Sosyal Merkezi Yayınları, Ankara, 1977

Introduction to Psychology (Editör), Bogaziçi Üniversitesi, İstanbul, 1978

Wir Haber unsere Stimme noch nicht laut gemacht; Türkische Arbeitkinder in Europa, Res Publicae, Felsberg, 1985

Cehenneme Övgü, Gündelik Hayatta Totalitarizm, İletişim Yayınları, İstanbul, 1999

Cennetin Dibi, Modern Zamanda Eğlencelik Hayat, İletişim Yayınları, İstanbul, 1999

Annem Belkıs, İletişim Yayınları, İstanbul, 2000

Tarihi Yargılıyorum, İletişim Yayınları, İstanbul, 2007

Önceki
Önceki Konu:
Fikri Alican
Sonraki
Sonraki Konu:
Güneş Karabuda

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu