Güneş ve çevresindeki yörüngelerde dolanan dokuz büyük gezegen ile bunların doğal uyduları, küçük gezegenler, kuyruklu yıldızlar, meteorlar, toz ve gaz bulutlarının tümüne verilen ad.
Güneş Sistemi'nin merkezini oluşturan Güneş'in kütlesi, en büyük gezegen olan Jüpiter'in kütlesinin 1000 katı, Dünya'nın kütlesinin 333 000 katıdır. Güneş Sistemi'ndeki ısı ve ışığın kaynağı, büyük bir kütleye sahip olan Güneş'tir. Güneş Sistemi'nde, Güneş çevresinde ayrı yörüngelerde dolanan dokuz büyük gezegen bulunur.
Yıldızlardan daha küçük olan gezegenlerin kendi ışığı yoktur. Bunların parlak görünmelerinin tek nedeni Güneş'in ışığını yansıtmalarıdır.
Gezegenler, Güneş'e yakınlık sırasıyla; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton'dur. İç gezegenler adı verilen Merkür, Venüs, Dünya ve Mars, diğer gezegenlerden daha küçük ve kayalıktır. Dış gezegenler olarak adlandırılan Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün çok büyük gaz küreleridir. Bütün bu gezegenler Güneş'le aynı zamanda, uzaydaki bir gaz ve toz bulutundan oluşmuştur. Gezegenlerin Güneş çevresinde dolanırken çizdikleri yörüngeler elips biçimindedir. Güneş bu elipslerin odaklarından birinde yer alır. Yörüngeleri elipse en yakın olan gezegenler, en içteki Merkür ile en dıştaki Plüton'dur. Yörüngesi elips şeklinde olan gezegenler, dolanımları sırasında bazen Güneş'e yaklaşıp bazen de uzaklaşırlar.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.