Güneş yanığı basit bir olay gibi görünse de, aslında yaz aylarının en önemli problemlerinden birisidir. Özellikle uzun vadede cilt kanserini tetikliyor olması hiç istenmeyen bir durumdur. Peki güneşten korunmak için neler yapmalı, ne gibi tedbirler almalıyız?
Güneş yanığının en çok rastlanan nedeni bronzlaşmaktır. Zira pek çok kişi daha iyi bir ten rengine kavuşmak isterken yanıklara maruz kalıyor. Aynı durum serinlemek amacıyla denize veya havuza girenler için de geçerlidir. Üstelik bu yanıklar uzun vadede cilt kanserini tetiklediği gibi ciltte kırışıklıkların ve kahverengi noktaların oluşmasına da neden oluyor. Bu yüzden güneşten olabildiğince korunmamız gerekiyor. Yapabileceğimiz en etkili yöntem ise güneş ışınlarının dik düştüğü 10.00-14.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaktır. Öte yandan ten rengimize uygun koruyucu kremler kullanmamız gerekir. Bu kremler güneş ışınlarını dağıtıcı özellikte olduğu için vücudumuzda yanık olma riskini en minimum seviyeye indirir. Özellikle açık tenli kişiler buna çok dikkat etmelidir. Denizde çok fazla vakit geçirmekte doğru değildir. Çünkü deniz suyu tuzlu olduğu için cildin daha çabuk yanmasına neden olur. Uzmanlar tüm bu uyarıların yanısıra güneşlenme süresinin 30 dakikayı geçmemesi gerektiğini söylüyor.
Güneş yanığının sadece güneşlenirken veya yüzerken değil günlük yaşamımızı sürdürürken de olabileceğini unutmamamız gerek. Bu yüzden mümkün olduğunca gölgeli ortamlarda bulunmalı, güneş ışığına fazla maruz kalıyorsak yazlık uzun kollu kıyafetleri tercih etmeliyiz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.