Siyaset camiası, CHP'deki değişimi desteklerken bunun bir 'seçim yatırımı' olup olmadığını sorguluyor. Seçimlerin ardından CHP'nin 'çarşafı' sandığa kaldıracağını düşününlerin sayısı az değil. Açılımın mimarı olan İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin bu iddiayı reddederken net konuşuyor: "Samimiyiz." İl başkanı, bu açılımın altyapısını hazırlamak için tam 16 ay boyunca çalışmış. Zihniyet değişiminin yapmacık değil, tabandan gelen bir beklentinin sonucu olduğuna dikkat çekiyor. Tekin, "Son derece samimiyiz. Kalıcı bir politika olacak. Sosyal demokrat bir partinin özgürlüklerle problemi olabilir mi?" diyor. Üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakan anayasa değişikliği başta olmak üzere daha önce yaşanan problemlerle ilgili şu görüşleri savunuyor: "Geçmişte sayın Başbakan da cami önünde tekbir sesleriyle Amerika, İsrail bayrağı yakıyordu. Herkes elbette geçmişini sorgulamalıdır. Ama oraya çok fazla takılmayacağız. Eksikler varsa telafi edilebilir."
Tekin, açılıma karşı çıkan partililerle polemiğe girmekten kaçınıyor. Ancak İstanbul Milletvekili Necla Arat'ın sözlerine tepkili. "Alışmayacağız." diyen Arat'a, "Toplumdan kopuk." eleştirisini getiriyor. Arat'ın, "Bu kararlar bizden gizli, dar bir grup içerisinde alınmış." iddiasına ise şu karşılığı veriyor: "16 aydır bizim çalışmalarımızı izleyebilseydi bu sözleri sarf etmezdi. Partiden uzak kalınca rivayetler üzerinden konuşuyorlar. 16 aydır milletvekilleriyle, ilçe başkanlarıyla, belediye başkanlarıyla dolaşıyoruz. O zaman gelir görür, ne oluyor, ne bitiyor. 3 günde olacak şeyler değil bunlar. Partimizin genel başkanı bu işin içinde. 30 kez İstanbul'a gelmiş, varoşlara beraber gitmişiz. Zahmet edip gelselerdi böyle konuşmazlardı." İstanbul milletvekillerinden Nur Serter'le yaşadıkları bir anıyı da şöyle paylaşıyor: "Bir şehit cenazesinin ardından ailenin Maltepe'deki evine taziyeye gittik. Oradaki hanımefendi çarşaflıydı. İki kızı da türbanlı. Duvarda da kocaman Atatürk resmi vardı. Bu ülkenin insanlarını kategoriye alıp düşman yaratmanın anlamı yok. Nur Hanım'a, 'Peki bunu nereye koyacağız?' diye sordum. O da hak verdi."
Tekin, İstanbul Belediye başkanlığını kazanacaklarından emin. AK Parti İl Başkanı Aziz Babuşcu'nun, "Yüzde 42'den az oy alırsak kendimizi başarısız addederiz." açıklamasına düello davetiyle karşılık veriyor: "Canlı yayında niye yüzde 42 alacağını anlatsın, ben de niye alamayacağını anlatayım." Yakında AK Parti'yle ilgili önemli yolsuzluk dosyaları açıklayacaklarını kaydeden Tekin, "Herkes vay be diyecek." ifadesini kullanıyor. İstanbul adayının henüz belli olmadığını, kamuoyu araştırmaları ile karar vereceklerini belirtirken, 10 olan aday adayı sayısını üçe düşürdükleri bilgisini veriyor.
Zaman 6 aralık 2008
Xx
Gürsel Tekin kimdir?
Gürsel Tekin, 1964 yılında, o dönem Kars'a bağlı olan Ardahan İlçesi'nde doğdu. Tekin, ilk ve ortaöğrenimini Ardahan'da tamamladı. Ailesinin isteği üzerine lise öğrenimine Kars'ta devam etti.
Tekin bu sırada siyasal düşüncesinin alt yapısını da oluşturmaya başladı. Savunduğu düşüncelerin "sosyal demokrasi"yle örtüştüğünü gördü. CHP Gençlik Kolları'nda faaliyet göstermeye başladı. 12 Eylül 1980 Darbesi'yle birlikte kesintiye uğrayan demokratik süreci, öğrenimini bitirmek ve teorik alt yapısını güçlendirmek için değerlendirdi. 1981 yılında, Kars Alpaslan Lisesi'nden mezun oldu. Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni kazandı. O dönemki siyasi ortam, öğrenimini tamamlamasına izin vermedi. Dönemin sosyo-ekonomik koşulları yüzünden ailesiyle birlikte İstanbul'a yerleşti. Darbenin etkilerinin ortadan kalkması ve yeniden sivil yaşamın başlaması üzerine 1984 yılında kurulan Sosyal Demokrat Halkçı Parti'de (SODEP) görev aldı.
1984'te yeniden aktif olarak başladığı siyaset, 1986-87 yılları arasında askerlik görevi dolayısıyla kesintiye uğradı. İstanbul Kuleli Askeri Lisesi'nde vatani görevini tamamlayan Tekin, sivil yaşama döner dönmez ticarete atıldı. Aynı dönemde SODEP'in kapanması üzerine SHP'ye üye oldu. 1989 yılında Kadıköy Belediyesi'nde, partisini Meclis Üyesi olarak temsil etti. Bir sonraki seçime kadar bu görevi yürüten Tekin, 1994'teki seçimlerin ardından da aynı görevi üstlendi.
1995 yılında sosyal demokratların CHP çatısı altında birleşmesi üzerine, 15 yıllık hasreti de son buldu. CHP'li kimliğine yeniden kavuşan Tekin, Meclis Üyeliği görevini bu kimlik altında sürdürdü. 1994-1997 yılları arasında Kadıköy Belediyesi Encümen başkanlığı koltuğunda oturdu. 1997 yılında Kadıköy Belediye Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi.
CHP Kadıköy İlçe Başkanlığı Yönetim Kurulu üyeliğini de sürdürdü. 1999 yılına kadar aktif bir partili olarak çalışan Tekin, yapılan seçimlerden zaferle çıkılması üzerine, yeniden CHP Belediye Meclis Üyeliği ve Kadıköy Belediye Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
3 Kasım 2002'de, yani CHP'nin baraj altında kaldığı dönemde ise CHP İstanbul İl Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. Bu görevi, 2002'den 2005'in sonuna kadar üstlendi. 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde CHP'den Kadıköy'de Belediye Meclis Üyeliği ve Belediye Başkan Yardımcılığı, Büyükşehir Belediyesi'nde ise Meclis Üyeliği görevine seçildi.
Tekin, bu görevlerin yanı sıra düşüncelerini ifade edebilmek amacıyla, çeşitli gazete ve dergilerde makaleler kaleme almaya başladı. Tekin, Halka ve Olaylara Tercüman, İnternethaber.com, Siyasal Birikim, Serhat Kars, Gazete Kadıköy, Gerçek Gündem.com ve Forum Diplomatik Gazetesi'nde düşüncelerini kamuoyuyla paylaşma fırsatı buldu.
Türkiye'nin sosyo-ekonomik yapısı ve sorunları üzerine yazan Tekin, 300'den fazla makaleye imza attı. Sosyal sorumluluk projelerinde de aktif rol üstelenen Tekin, yaklaşık 7.5 milyon insanı temsil eden Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu'na girdi.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.