Rahatsız eden ve sağlığı etkileyen ses topluluğu. Bu sesler insanda geçici ya da kalıcı zararlar meydana getirir. Gürültüden zarar görme, gürültü şiddetine bağlı olarak değişir. İşitme organlarına zarar verir, psikolojik rahatsızlıklara yol açar, kan basıncını yükseltir. Solunum ve metabolizma olaylarını etkiler. Örnek olarak, 60-65 dB (desibel)'ye yakın gürültü şiddetinde psikolojik zararlar, 85-95 dB'den sonra sağırlık meydana gelir.
Yerleşim bölgelerini gürültünün olumsuz etkilerinden korumak için "Gürültü zonu haritaları" düzenlenir. Özellikle hava alanları ve gürültülü işletmelerin çevresindeki yöreler belirlenir. Bu yörelerin etrafına yeşil alanlar kurulur. Çünkü ağaçlar çok iyi gürültü tamponlayıcısıdırlar.
Gelişmiş ülkelerde, fabrikalarda kullanılan makineler, trafikte seyreden araçlar ve insanların günlük hayatta kullandığı bütün cihazlar (radyo ve TV gibi) oluşturdukları gürültü açısından sınırlandırılmıştır. Toplumdaki insanların sağlığı için, gürültü yasalarla kontrol altına alınmıştır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.