H. İbrahim Bodur 1928 yılında Çanakkale ilinin Yenice ilçesi (1934 yılında adı Atatürk tarafından konulan) Nevruz köyünde doğdu. İlkokulu Yenice İlkokulu'nda, ortaokulu Balıkesir Lisesi'nde iftihar talebesi olarak okuduktan sonra İstanbul Robert Kolej'e girdi. Robert Kolej'de ekonomi ve edebiyat bölümlerini aynı sürede bitirerek Major in Commerce (M.A.), Bachelor of Arts (B.A.) dereceleri ve üstün başarıyla mezun oldu. Amerika Birleşik Devletleri'nde gerekli programları alarak (Business Administration) İş İdaresi ihtisasını tamamlayıp, 1951'de yurda döndü.
Babasının ve kayınpederinin ortaklığı ile 1951 yılı sonunda, Türkiye'nin ilk 3,200 iğlik 80 numara penye pamuk ipliği fabrikası olan, Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kurdu. 1956 yılına kadar bizzat bu fabrikayı yönetti.
Türkiye'nin sanayileşerek kalkınacağına ve kalkınmanın Anadolu'dan başlaması gerektiğine inanan Bodur, 1955 yılında 47 ortaklı Çanakkale Seramik Fabrikaları Limited Şirketi'ni kurdu ve aynı yıl seramik sanayii için gerekli etüd ve araştırmalara başladı. 1956 yılında gerekli makine ve techizatı Çekoslovakya'ya sipariş etti ve 1957 yılında Türkiye'nin ilk seramik fabrikalarının temelini attı.
İlk kurulan limited şirketi, o gün 750 ortaklı bugün 1200 ortaklı Çanakkale Seramik Fabrikaları Anonim Şirketi'ne dönüştüren Bodur, böylece Aile fertlerinin, çalışanların, bayilerin bölge halkının iştirakleri ile Türkiye'nin ilk halka açık şirketini kurmuş oldu.
İbrahim Bodur, 1952 yılı başından günümüze dek geçen sürede, 30 kuruluştan oluşan, tekstil, inşaat malzemeleri, inşaat kimyasalları, makine teçhizat, savunma sanayi, robotik ve otomasyon sistemleri, enerji ve enerji dağıtım ve ölçüm sistemleri, teknik seramik, seramik hammaddeleri, nakliye, iç ve dış ticaret şirketleri ve bilişim gibi bir çok konuda ve sektörlerde faaliyet gösteren Kale Gurubu'nu oluşturdu. Ayrıca gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında önemli şirketlere kurucu ortak olarak katıldı. Siemens, Roca ve General Elektrik gibi birçok önemli kuruluşlarla yabancı ortaklıklar tesis etti. Dr.İbrahim Bodur, Kale Grubu Başkanı ve Kurucu Murahhas Azası olarak görev ve faaliyetlerini sürdürmektedir.
1952 yılında Türkiye'nin ilk müstakil sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası'nın kuruluş faaliyetlerine katıldı.
1952 yılından 1962 yılına kadar İstanbul Sanayi Odası, taş ve toprağa dayalı tuğla, refrakter, çimento, seramik ve cam meslek komiteleri üyeliğinde bulundu. 1962 yılında İstanbul Sanayi Odası meclis üyeliğine seçilen sanayici Bodur, meclis üyeliği görevinde 2000 yılına kadar kesintisiz bir rekor süre olarak 38 yıl bu görevde kaldı.
1968 yılında İstanbul Sanayi Odası'nı temsilen Türkiye Odalar Birliği genel kurul üyeliğine seçilen Bodur, 1969 yılında Türkiye Odalar Birliği Yönetim Kurulu'na seçildi ve 1969'dan 1975 yılına kadar 6 yıl süre ile Odalar Birliği Başkanlık Divanında Başkan ve Başkan Vekilliği görevini ifa etti. Bu süre zarfında, Odalar Birliği bünyesinde sektör konseylerini kuran Bodur, 1975'den 1979 yılına kadar iki dönem Türkiye Sanayi Odaları Konsey Başkanlığını, müteakiben 1980 ve 1982 yılları arasında, iki dönem Türkiye Odalar Birliği Genel Kurul Başkanlığı görevlerini yaptı.
1962 yılında, kuruluşunda bulunduğu İstanbul Sanayi Odası meclis üyeliğine seçilen İbrahim Bodur, 1975 yılında İSO Meclis Başkanlığı'na seçildi.
1975 yılından 1995 yılına kadar, aralıksız 20 yıl, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı olarak, en uzun süreli İstanbul Sanayi Odası Başkanlığı görevini yaptı.
Bu görevleri süresinde, Türk sanayiine ve Türk ekonomisine önemli hizmetler veren İbrahim Bodur, Türkiye Odalar Birliği'ni temsilen Türkiye Sanayi Odaları Sanayi Konseyi'ni, Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi'ni (DEİK), bu konseyde faaliyetlerini sürdüren Bodur, Türk-İtalyan İş Konseyi'ni kurarak uzun süre başkanlığını yaptı. Ayrıca, Sanayi Odası'nı temsilen, Türkiye İktisadı Kalkınma Vakfını(İKV) ve İstanbul Sanayi Odası Vakfı'nı(İSOV) kurarak bu kuruluşlarda görev yaptı. Ayrıca, Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (TÜSİAD) ilk altı kurucusundan biri olan Bodur uzun yıllar bu kuruluşun yönetiminde ve Genel Kurul Başkanlığı'nda bulundu. Halen Yüksek İstişare Kurulu üyeliği görevini sürdürmektedir.
Kızı Zeynep Bodur Okyay'ın İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyeliğine ve Oda Yönetim Kurulu Üyeliğine, İKV Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ve Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanlığı'na seçilmesine müteakip; 2000 yılı başında İstanbul Sanayi Odası Meclisi, Onursal Üyesi ve Başkanı olarak onurlandırılan ve 1952 yılından bu yana kurucu üye olarak fiilen sanayi hizmetlerini sürdüren İbrahim Bodur, Türk sanayiine olan hizmetlerini, ilgisini ve aşkını sürdürmektedir.
Teşebbüs ve sermayenin belli büyük şehirler dışında milli kaynaklara ve iş gücüne yakın bölgelerde kurulmasına 1950'li yıllardan itibaren öncülük eden İbrahim Bodur, 1990 yıllardan İtibaren köylerin de sayayileşmesine öncülük etmiştir.
1962 yılında sanayi ürünleri ihracatına başlayan ,Türk Sanayii'nin ve ürünlerinin yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da tanıtılması ve gelişmesi için uluslar arası sınai ve ticari işbirliğinin sağlanmasına büyük önem veren ve Çanakkale'yi ekonomik gücüyle dünyaya tanıtıp bu yolda önemli gayretler sarfederek başarılar kazanan Bodur;
- 1985 Çekoslovakya Devlet Nişanı,
- 1987 'Cavaliari di Lavora' İtalyan Devlet Nişanı,
- 1997 'T.C. Devleti Üstün Hizmet' Nişanı ile onurlandırılıp, Devlet Nişanlarıyla taltif edilmiştir.
Elli yılı aşan sınai ve iktisadi meslek hayatı boyunca, sosyal ve kültürel alanlarda da faaliyet göstererek bir çok vakıfların kurulmasına hizmet etmiş, sağlık ve eğitim alanlarında da önemli yardımlar ve yatırımlar yapmıştır. Ülkemize, inançlı ve mütevazı kişiliği, milli ve manevi değerlere bağlılığı ile her alanda önemli hizmetleri ve katkıları olan İbrahim Bodur'a;
- 1994 Karadeniz Teknik Üniversitesi,
- 1997 Çanakkale 18 Mart Üniversitesi,
- 1999 İstanbul Boğaziçi Üniversitesi,
tarafından Fahri Doktora unvanı verilmiştir.
Dr.H.İbrahim Bodur evli olup, Zeynep adında bir kızı vardır. İngilizce ve yeterli İtalyanca bilmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.