Halil Açıkgöz - Bilgiler
08/12/2009 20:19
1952 yılında Manisa’nın Turgutlu ilçesine bağlı Osmancık Köyü'nde doğdu. Yüksek tahsilini 1977 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde tamamladı.

"Fuat Köprülü'nün Hayat ve Ülkü Mecmualarındaki Fikrî-İçtimaî Yazıları" tezi ile mezun oldu. 1977 yılından 1983 yılına kadar İstanbul'un çeşitli liselerinde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1983 yılından beri İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı Türk Dili Bölümü'nde Türk Dili okutmanlığı yapmaktadır. Yazıları Yeni Turgutlu Gazetesi, Tercüman Gazetesi, Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten, Türk Dünyası Araştırmaları, Türk Dünyası Tarih Dergisi, Yahya Kemal Enstitüsü Mecmuası, Türk Edebiyatı Dergisi, Doğuş Edebiyat Dergisi, Töre Dergisi, Kubbealtı Akademi Mecmuası, Denizin Sesi ve İmage of Turkey'de yayınlanmıştır.

Yazı hayatına 1969 yılında; Yeni Turgutlu Gazetesi'nde şiir, hikâye, haber, makale ve fıkralar yazmak sûretiyle başladı. 1983-1998 yılları arasında Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nda görevler aldı. Millî ölçüde ve milletlerarası çeşitli kongre ve ilmî toplantılar düzenledi. Birçoğuna tebliğleri ile katıldı. Türk dünyasının çeşitli bölgelerinde saha araştırmaları yaptı. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri'nin kurulması için çalıştı. Dersler verdi. Türk dili kursları düzenledi. TRT ve bazı özel televizyonlarda senaryo, kaynak metin yazarlığı ve program danışmanlığı yaptı. Bu çalışmaları hâlen devam etmektedir.

Yazıları ve araştırmaları; Yeni Turgutlu Gazetesi'nde, Tercüman Gazetesi'nde, Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten'de, Türk Dünyası

Araştırmaları'nda, Türk Dünyası Tarih Dergisi'nde, Yahya Kemal Enstitüsü

Mecmuası'nda, Türk Edebiyatı Dergisi'nde, Doğuş Edebiyat Dergisi'nde, Töre Dergisi'nde, Kubbealtı Akademi Mecmuası'nda, Denizin Sesi'nde, İmage of Turkey'de yayınlanmıştır.

İlgi ve inceleme alanı; dar plânda Türk dilinin eski (Göktürk, Uygur, Karahanlı) devreleri ile çağdaş Türk lehçe ve şiveleri; geniş plânda ise

Türk dünyası Avrasya halklarının dili, folkloru, edebiyatı, sanatı, ilim ve fikir hayatıdır. Bu araştırmaların yanında Türk dili öğretim metodu

konusunda da çalışmaları ve uygulamaları vardır.

Sonraki
Sonraki Konu:
Husro Goran

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: